Цветан Василев: Мутро-милиционерски център контролира България. Пеевски е негов айсберг, а Борисов заложник

Цветан Василев: Мутро-милиционерски център контролира България. Пеевски е негов айсберг, а Борисов заложник

България е управлявана от мутро-милиционерски център, който използва прокуратурата като бухалка и контролира политиците чрез компромати. Негов айсберг е депутатът от ДПС Делян Пеевски, който има енергията се занимава с всичко това и да го контролира. Така обрисува политико-икономическата среда в страната в интервю за „Гласове“ мажоритарният собственик на обявената във фалит Корпоративна търговска банка Цветан Василев.

Василев твърди, че сегашният премиер Бойко Борисов е зависим от Делян Пеевски заради случая с изтеклите в медиите записи от телефонни разговори, известни като „Ало, Ваньо“. В тях премиерът Бойко Борисов нарежда на вече покойния шеф на митниците Ваньо Танов да спре проверка в пивоварната на друг вече покойник – бизнесмена Михаил Михов – Мишо Бирата по молба на тогавашния президент Георги Първанов, с когото се бил „разбрал“. Случаят е от януари 2011 г., а разследващият прокурор Пламен Георгиев, който сега ешеф на КПКОНПИ прекрати преписката, защото експертизите показали, че разговорите са манипулирани.

Според Василев „спасението“ на Борисов дошло от прокурора Бойко Найденов, който фалшифицирал записа, за да не може разследването на продължи. „На мен лично Пеевски ми е казал, че Бойко Найденов е спасил Бойко Борисов тогава“, казва Василев. Според банера настоящият премиер е в „зависимост от милиционерския лагер на Пеевски и Доган“.

„На практика, кой управлява в момента? Погледнете му състава на правителството на Борисов, на „Борисов 3“. Аз си мислех, че правителството „Борисов 1“ е възможно най-лошото, а се оказа, че след „Борисов 1“, нещата вървят все по-надолу, след това Орешарски стана по-лош от „Борисов 1“, след това „Борисов 2“ се оказва по-лош от Орешарски, а това нещо, което в момента съществува, е падение, в което очевидно се вижда, че половината от правителството, при това най-важните министри и ресори в правителството на „Борисов 3“, се контролират от центъра около Пеевски и Доган”, твърди Василев.

Банкерът вижда влияние на ДПС депутата и сред службите. „Пеевски и лагерът на Пеевски контролират основната репресивна бухалка, това е най-вече прокуратурата, но не само. Аз мисля, че и службите са на тяхно подчинение. А пък Борисов не е ангел небесен, очевидно го държат така, както му прекратиха през 2013 г. масата досъдебни производства, които му бяха открили, сигурно толкова бързо могат и да ги възстановят. Така че Борисов е силно зависим от тях“, казва Василев.

Запитан как си обяснява този триумф на Пеевски, който няма навършени 40 г. още, Цветан Василев отговаря: „Той е необразован, но не е лишен от качества, това е едното. Очевидно обаче е заслужил доверието на този милиционерски център, който на практика управлява държавата, къде по-активно, къде по-неактивно от началото на прехода“.

 

Попитан от къде идва силата на Пеевски, Василев отговаря, че ДПС депутатът със сигурност има много богата база от компромати. „Аз съм чувал например, че Цацаров доста тежко приема хулите от Пеевски, който той си позволява дори и по телефона му говори“, твърди банкерът.

 

На въпрос доколко Пеевски е Доган изцяло и има ли различия или еманципация един от друг, Всилев отговаря, ДПС е превзета от кръга около Пеевски. „Можете ли да си представите – ДПС да се представлява от Делян Пеевски и от Йордан Цонев? Щом го е допуснал това нещо Доган, той е виновен. Аз мисля, че част от неговите правомощия и функции са иззети вече, т.е. той е един може да се каже и „златен затворник“, но самият факт, че той не си позволява и няма сила да елиминира Пеевски от партията показва, че Пеевски е овладял достатъчно“, коментира банкерът.

Категории Акцент, Общество

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio