Цацаров пое инициатива за проверка на всички офшорни сметки

Цацаров пое инициатива за проверка на всички офшорни сметки

Инициативата на главния прокурор идва след апел на премиера Борисов

 

Главният прокурор Сотир Цацаров е изискал от председателя на ДАНС, включително и от финансовото разузнаване, цялата налична в агенцията информация за банкови сметки, участие в офшорни компании, притежавани недвижими имоти в чужбина и други инвестиции от лица, заемащи висши публични длъжности и недекларирани по съответния ред, съобщават от прокуратурата. Досега не е публично известно да са правени такива масови проверки или да са искани данни за всички, заемащи позиции, на които са длъжни да декларират имущественото си състояние.

В съобщението се посочва, че такава информация се изисква и за имущества, притежавани както лично, така и чрез свързани или подставени лица. В писмото на главния прокурор се казва, че се очаква поисканата информация „без забавяне и с максимална конкретика“.

Разпореждането на главния прокурор идва три дни след изявлението на държавния глава Румен Радев от неделя, че управляващите е време да се заровят и в задграничните, и офшорни сметки, в имотите и фирмите на политици чрез подставени лица.

В понеделник пък Радев започна поредица от срещи с представители на съдебната и изпълнителната власт и на обществени организации във връзка с критериите за избор и правомощията на следващия главен прокурор. Тези срещи Сотир Цацаров определи като прибързани.

Инициативата на главния прокурор идва след апел на Бойко Борисов да бъде проверен всеки, който има офшорна сметка. Премиерът заяви това пред журналисти на 20 април т.г., след като представи своята позиция на платформата за гражданския диалог „Европа в нашия дом“.

 

Категории Акцент, Акцент-2, ОбществоЕтикети ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio