Поражанов похвали работата си и подаде оставка

Поражанов похвали работата си и подаде оставка

Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов e подал оставка, съобщи правителствената пресслужба.

В мотивите за решението си Порожанов посочил, че „не желае атаката срещу него да влияе на работата на правителството“, се отбелязва в съобщението. Оставката е приета от министър-председателя Бойко Борисов.

„Смятам, че положих всички усилия работата в едно от най-големите като обхват министерства да върви успешно“, е заявил Порожанов, цитиран от пресцентъра на министерството на земеделието.

Оставката на Порожанов идва след проверка на прокуратурата за злоупотреби с евросредства в Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) от времето, когато той беше негов ръководител.

Миналата седмица вестник „Сега“ разкри, че имуществената декларация на земеделския министър е публикувана в непълен вариант от Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ).

Междувременно сайтът „Биволъ“ публикува поредица от разследвания за финансирани от Програмата за развитие на селските райони през Държавен фонд „Земеделие“ на скандални проекти с къщи за гости, регистрирани на имената на близки на политици.

„В сектора има много проблеми и със сигурността не всички са решени, но за всеки е направен опит за намиране на балансирано и справедливо решение. Резултатите за развитието на земеделския отрасъл ясно показват възходящата тенденция, такава се отчита и по отношение на износа на селскостопански стоки. Министерството изнесе изключително успешно председателство на съвета на ЕС с организирането на десетки събития и напредък по най-важната тема за сектора – Общата селскостопанска политика след 2020 г. В този период активно беше поставена темата с борбата срещу двойните стандарти при храните, която намери решение в пакета директиви, приети от Европейската комисия и Европейския парламент“, казва Порожанов и благодари за работата си със земеделските производители и браншовите организации.

 

 

Категории Акцент, Общество

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio