Десислава Танева е предложена за нов земеделски министър

Десислава Танева е предложена за нов земеделски министър

 

Десислава Танева най-вероятно ще е новият министър на земеделието, храните и горите. В деловодството на Народното събрание бе внесен проект за персонални промени в правителството. В него Десислава Танева е предложена за нов министър на земеделието, храните и горите на мястото на подалия оставка Румен Порожанов.

Танева бе министър е на земеделието и храните от 7 ноември 2014 до 27 януари 2017 г. От 10 май 2017 г. тя е председател на Комисията по земеделието и храните в 44-ото Народно събрание.

По-рано днес министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов подаде оставка пред премиера Бойко Борисов.

В мотивите за решението си Порожанов посочва, че не желае атаката срещу него да влияе на работата на правителството. Оставката на министър Порожанов е приета от министър-председателя Бойко Борисов, съобщиха от МС.

„Смятам, че положих всички усилия работата в едно от най-големите като обхват министерства да върви успешно“,  заяви министър Порожанов.

„В сектора има много проблеми и със сигурност не всички са решени, но за всеки е направен опит за намиране на балансирано и справедливо решение. Резултатите за развитието на земеделския отрасъл ясно показват възходящата тенденция, такава се отчита и по отношение на износа на селскостопански стоки. Министерството изнесе изключително успешно Председателство на Съвета на ЕС с организирането на десетки събития и напредък по най-важната тема за сектора – Общата селскостопанска политика след 2020 г. В този период активно беше поставена темата с борбата срещу двойните стандарти при храните, която намери решение в пакета директиви, приети от Европейската комисия и Европейския парламент. Комуникацията със сектора винаги е била открита и прозрачна за поставянето, разглеждането и решаването на всички належащи въпроси.“

Румен Порожанов изказва също така своята благодарност за работата си със земеделските производители и браншовите организации.

Досега оставки от третия кабинет на Борисов подадоха много министри. Проф. Николай Петров, министър на здравеопазването, напусна на 30 октомври 2017 г. Той бе уличен, че като началник на ВМА е сключил договори за близо 1,6 млн. лв. с фирмата на мъжа, от когото дъщеря му има дете.

През август 2018-а пък оставки подадоха трима министри наведнъж заради тежката катастрофа край Своге, при която загинаха 20 души: транспортният Ивайло Московски, вътрешният Валентин Радев и регионалният Николай Нанков.

През ноември 2018 г. последва оставката на вицепремиера Валери Симеонов, след като 26 дни майките на деца с увреждания протестираха под прозорците на Министерски съвет. Майките искаха оставката на Симеонов заради неговото изказване, че те са „кресливи жени, които спекулират с децата си”.

В началото на 2019 г. избухна скандалът с апартаментите на управляващите на преференциални цени. Заради него подадоха оставки правосъдният министър Цецка Цачева, зам.-министърът на спорта Ваня Колева, зам.-министърът на енергетиката Красимир Първанов, председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

През април пък зам.-министърът на икономиката Александър Манолев подаде оставка заради проверка на прокуратурата за злоупотреби с евросредства. Манолев отрече обвиненията и обяви решението си за оставка като лично. Борисов прие оставката му.

Министрите на труда Бисер Петков и на енергетиката Теменужка Петкова също подадоха оставки още през 2018 г., но Борисов не ги прие.

 

Категории ОбществоЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio