Манията по веджи бургера превзема пазара

Манията по веджи бургера превзема пазара

Манията към вегетарианския бургер е в разгара и все повече компании се включват в нея. След зашеметяващия борсов дебют на Beyond Meat Inc. Производители и търговци бързат да пуснат на пазара своите алтернативи на месни продукти, пише в свой текст Bloomberg.

Преди седмицаTyson Foods Inc. потвърди, че през следващите месеци ще въведе безмесен протеинов продукт. Tyson е най-големият месопреработвател в САЩ. В същото време McDonald`s започна да продава вегетариански бургер в Германия.

През юли Whole Foods ще започне да продава бургер, произведен от Lightlife, конкурент на Beyond Meat. Bloomberg Intelligence прогнозира, че успехът Beyond Meat ще накара компании като Kellogg Co., Conagra Brands Inc. и Kraft Heinz Co. да харчат повече за инвации в прозводството на безмени продукти.

Тази надпрева може да се превърне и в балон и да прилича на дот-ком бума. Но след години на интерес от стартиращи фирми от Силиконовата долина, фалшивото месо вече е в центъра на прожекторите.

„Всички големи играчи търсят да инвестират и си казват – ние сме поне три години назад,“ коментира Крис Кер, съосновател и главен инвестиционен директор на фонда за рискови инвестиции New Crop Capital. Дружеството има дялове в множество веган компании.

Това се случва, защото „имитаторите на месо“ като Beyond Meat и Impossible Foods Inc. правят вегетариански бургери, които са по-приемливи за масите, но също така и масите променят вкуса си и се опитват да ядат по-малко месо. Наистина, има признаци за недостиг на елитни вегетариански бургери, които да задоволят потребителите в момента.

Бързото преминаване на Tyson Foods от инвеститор към сериозен играч в алтернативите на месо е „добър показател, че горещият пазар на растителни протеини ще види още играчи в сектора“, казва Уил Сойер, водещ икономист в CoBank.

Гигантът в месопреработката продаде своя 6.5-процентен дял в Beyond Meat точно преди първоначалното публично предлагане.

„Това е много бърза еволюция за компания, която от десетилетия има много традиционен бизнес за животински протеини. Само преди 10 години не бихме очаквали подобен ход,“ каза Сойер. „Те няма да бъдат последната компания за месо в индустрията, която ще се опита да участвав новия тренд.“

Дебютът на Tyson Foods идва в идеално за лятно печене време. Така е и с новия бургер Lightlife, който е собственост на канадския месен гигант Maple Leaf Foods Inc. Според съобщение на компанията, Lightlife ще бъде на разположение в хиляди американски хранителни магазини и в Whole Foods от юли.

McDonald’s започна да продава произведен от Nestle вегетариански бургер в Германия – сърцето на консумацията на месо. Плановете за алтернатива на говеждото месо завътрешния пазар на най-голямата ресторантьорска компания в света не са толкова ясни. Главният изпълнителен директор Стив Истърбрук казва, че екипите на McDonald’s разглеждат протеини на растителна основа, но те могат да създадат усложнения в кухните. „Ще останем близо до потребителското търсене“, каза той на 30 април в конферентен разговор. „Нашите екипи обръщат голямо внимание и обсъждат това помежду си.“

Morningstar Farms на Kellogg, който вече произвежда вегетариански бургери, ще пусне повече продукти за имитация на пиле, а наскоро намекна и за други нововъведения.

„Това е пространство, в което чувстваме, че имаме какво да спечелим,“ каза главният изпълнителен директор Стивън Кейхалейн. „Ще продължим да правим нововъведения в сектора.“

В САЩ има недостиг на Impossible burgers които използват генетично модифицирана смес от соеви растения и дрожди, за да имитират кръвта на добитъка – всичко това съвършено имитира вкуса на месото. Те се продават на хиляди места, включително в White Castle and Burger King.

Вегетарианските бургери съществуват отдавна, но онези, които печелят голяма част от инвестициите, са добре направени алтернативи, които имат за цел да създават вкус толкова добър, колкото има месото. Но има и разцвета на по-нискокачествените неща, тъй като търговците на дребно предлагат свои собствени марки бургери на заводски марки.

Веригата Aldi навлиза в растителни протеини с вегански бургери под марката Earth Grown. Те са много по-евтини от бургерите на Beyond, които струват от 6 до 7 USD за опаковка два по около 100 грама. Веганските бургери на Aldi Earth Grown бяха представени миналата година и са само 2.79 USD за пакет от четири бургера от около 300 грама.

Категории Икономика, Пари, Финанси, Цивилизация

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio