Животът в България остава най-краткият от всички страни в ЕС

Животът в България остава най-краткият от всички страни в ЕС

България остава страната с най-ниска продължителност на живота в Европейския съюз. Средно у нас хората живеят до 74.8 години. Това показват последните прогнозни данни на Националния статистически институт, които са за периода 2016 – 2018 г. Близо до ниските стойности на средна продължителност на живота в България е само Латвия. Там хората живеят средно 74.9 години.

Данни от Евростат показват и още една тревожна тенденция. Продължителността на живота в България се увеличава с най-бавни темпове. От 1980 г. до 2016 г. средната дължина на живата у нас е нараснала от  71.1 до 74.9 години. В „съседите“ по лоши данни е Латвия с увеличение е от 70.5 г.

Мъжете в България живеят значително по-малко от жените. Средната продължителност при силния пол е 71.4 години, а жените живеят със седем години повече.

Различна е и смъртността на хората в градовете и селата. Тези в градовете живеят с три години повече от тези в малките населени места. Най-кратко живеят хората в Северозападния регион. Там средната продължителност е дори под 73 г.

Категории Акцент, Финанси

Автор: Мирослав Иванов

Мирослав Иванов се занимава с финансова журналистика повече от 10 години - по-голямата част от тях в печатни медии. Работил е за водещи икономически всекидневници в България, като „Пари“, а след придобиването му от Икономедиа и за наследника му „Капитал daily”. Има опит и от онлайн медии, включително и от поддържания от него блог.