Антикорупционната комисия е скрила данни за имотното състояние на Румен Порожанов

Антикорупционната комисия е скрила данни за имотното състояние на Румен Порожанов

Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) е заличили ключови данни за имотното състояние на Румен Порожанов от декларацията на земеделския министър. Документът, качен на сайта на КПКОНПИ няма нищо общо с документа, който той е подал, пише в. „Сега“, който е изискал и получил от земеделското министерство копие на подадената декларация. „Това за пореден път поставя под въпрос ефективността на контрола върху имуществото на висшите лица и достоверността на данните, публично предоставяни от антикорупционната комисия“, коментира изданието.

Какви са заличените данни?

Заличените данни са свързани със съпругата на Румен Порожанов. В свое разследване сайтът „Биволъ“ публикува данни, че през 2017 г. тя е получила имоти от две дружества, в които е имала участие, но в които вече не фигурира – „Частни инвестиционни проекти“ и „Армар Корпорейшан Дженерал Техникал Ко-оперейшан“. От „Армар“ Порожанова е взела два апартамента на бул. „Черни връх“ с подземен гараж, а от „Частни инвестиционни проекти“ – над 13 декара земеделска земя в Банкя. От справката в имотния регистър става ясно, че сделките са сключвани в изпълнение на дълг. От земеделското министерство обясняват за „Сега“, че това представлява разпореждане с ликвидационни дялове в дружествата. Апартаментите от „Армар“ са придобити на цена от 240 000 лв., като единият е продаден още през 2017 г. за 152 554 лв., а вторият – през 2018 г. за 247 412 лв. Материалният интерес по сделката със земеделската земя в Банкя е 2180 лв.

Тези сделки не фигурират в годишната декларация на министър Румен Порожанов, а той е бил длъжен да ги обяви. В декларациите има изрична графа, в която следва да се отбележи прехвърлянето на имоти през съответната година. Съпругата на Порожанов изобщо не се появява и в останалите части на декларацията.

Коя е вярната декларация?

Пред в. „Сега“ от земеделското министерство твърдят, че сделките на Веска Порожанова от 2017 г. са били отразени в декларацията и не знаят защо те не фигурират в копието, качено на сайта на антикорупционната комисия. В декларацията, с която изданието разполага, Порожанова е вписана в графите за налични парични средства, за банкови влогове, за други доходи извън заеманата длъжност и за дялове в дружества.

От антикорупционната комисия отказват коментар. Това е поредният скандал около декларациите и реда за контрол на публичност на имуществото на лица, заемащи висши постове. Около скандала с терасата на шефа на КПКОНПИ Пламен Георгиев се разбра, че комисията изрично е указала да не се обявява цялата разгърната застроена площ на притежаваното имущество, макар че тази графа съществува в образците на документа. „Това на практика дава зелена светлина в декларациите да не се включват тераси, ателиета, тавани и обществото да се въвежда в заблуда за реалната площ на жилищата на властимащите“, коментира „Сега“.

В свое телевизионно интервю наскоро премиерът Бойко Борисов също разви тезата, че „терасите не се декларират по закон“.

Категории Акцент, Общество

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio