Стефан Тафров: Мониторинговият механизъм трябва да обхване и прокуратурата

Стефан Тафров: Мониторинговият механизъм трябва да обхване и прокуратурата

 

Резултатите от европейските избори ще имат значение и за парламентарните, и за местните

 

 

Стефан Тафров е личност с безспорен авторитет в международните среди. Дипломат с дълъг опит, постоянен представител в ООН, посланик в няколко страни, зам.-министър и президентски съветник, днес той влага своята експертиза в борбата с корупцията, в тежката битка с мафията в политиката и в икономиката. „Демократична България“ издигна неговата кандидатура за депутат в Европейския парламент.

 

Г-н Тафров, България е вече 12 години в ЕС, а хората у нас все повече губят вяра в институциите и искат промяна. Да очакваме ли първата стъпка към тази промяна да бъде предстоящият евровот?

Напълно може да се очаква тази стъпка да бъде новият евровот, защото на него се появява една истинска алтернатива на партиите на статуквото. А те са БСП, ГЕРБ, ДПС, така наречените патриоти. Тази алтернатива се казва „Демократична България“ и тя е най-проевропейската сила у нас. Резултатите от тези избори са важни за това как ще бъде представена демократичната общност в Европейския парламент, но те ще помогнат демократичната общност да бъде представена и в следващия национален парламент. Според нас след скандалите с „Апартаментгейт“ и къщите за гости ще има предсрочни избори. Затова значението на тези избори е двояко – както за европейските избори, така и за парламентарните и за местните.

 

Ставаме свидетели на все повече примери на злоупотреба с европейско финансиране в България. Последният пример е с Държавен фонд „Земеделие“ и как цяла програма е използвана неправомерно. Трябва ли да се промени контролът в харченето на европейските фондове? Може ли например отчетността и разплащанията да се изнесат директно в Европа?

Това е един от вариантите, който се обмисля и той, при една толкова корумпирана власт като българската, е може би единствено възможният към този момент. Но в по-дългосрочен план е много важно самите български институции да заработят, най-сетне прокуратурата да започне да работи. Междувременно Европейският съюз си даде сметка за това състояние на нещата в страни като България и затова именно се създава  Европейската прокуратура, която ще може по-ефикасно да събира доказателства, така че да ги представя пред българския съд и да бъдат тези злоупотреби пресичани в зародиш.

Тоест, според Вас това е начинът да се преборим с корупцията около европейските фондове.

На първо място е съдебната реформа, за която „Демократична България“ се бори от самото си създаване. Европейската прокуратура, за разлика от българската, завежда дела срещу такива злоупотреби, като ги подкрепя с по-сериозни факти. В България вече десетилетия наред Министерството на земеделието и Държавен фонд „Земеделие“ се контролират или направо от ДПС, или от лица, по някакъв начин свързани с ДПС. Тази практика трябва да се промени, защото това е един от основните източници на корупцията по отношение на европейските фондове.

 

Има големи очаквания към бъдещата фигура на европейския главен прокурор. Реалистични ли са те?

Зависи от самата фигура – кой точно ще бъде този европейски главен прокурор. Затова ние още от самото начало се застъпихме за избора на румънката Лаура Кьовеши. Тя е доказала с работата си в Румъния, че нейните обвинителни актове са солидно подкрепени и действат в съда. Тя е върнала на европейските данъкоплатци над 3 милиарда евро и е вкарала в затвора министър-председатели и политици от всички партии. Именно затова ние от Демократична България призовахме правителството и премиера Борисов да подкрепят Лаура Кьовеши, което той не е направил. България гласува срещу Лаура Кьовеши в Съвета на ЕС. По инструкция от правителството депутатите от управляващото мнозинство, които са членове на съответните комисии, не гласуваха за Лаура Кьовеши. Ние постоянно подновяваме нашите призиви към Бойко Борисов да каже къде стои България по отношение на нея и дали ние угаждаме на бившите комунисти в Румъния, които водят кампания срещу нея. Нека г-н Борисов и ГЕРБ да покажат, че са истинска дясна сила, а не да пригласят на бившите комунисти в Румъния, които са изключително корумпирани. Техният силен човек, техният председател  Ливиу Драгня затова не е министър-председател, защото е осъден по най-малко едно от делата за корупция. Така че нека Борисов ясно да каже подкрепя ли Лаура Кьовеши или не.

 

България се опитва да се отърве от мониторинговия механизъм над областите съдебна реформа, корупция и организираната престъпност. Каква е Вашата позиция?

Нашата позиция е, че мониторинговият механизъм става все по-беззъб от доклад на доклад и той все по-малко върши своята роля. Стана ясно, че въпреки твърденията на правителството и на Бойко Борисов той няма да бъде така лесно премахнат спрямо България. Комисарят по правосъдието Вера Йоурова го каза много ясно, в прав текст. Въпросът е той да бъде направен по-ефикасен и да слага пръст в раната. Да засегне и прокуратурата, която е един от основните проблеми в нашия случай. Това е голямата задача. Защото проблеми с правовата държава има и в други страни-членки на ЕС. Например има процедури заради това в страни като Унгария и Полша. А все повече е вероятно да има и срещу Румъния. И затова е много важно да се засилят европейските механизми за борба с корупцията, така че вместо да ги прикрива, както на практика се получава, този механизъм да помага на България да си върне върховенството на закона.

Като че ли единствената тема, по която страната ни и голяма част от европейските депутати от България бяха активни, е т. нар. пакет „Мобилност“. Каква е позицията Ви по този казус?

От самото начало ние сме срещу него, той уврежда интересите на българските транспортни фирми. Въпросът е, че резултатите до този момент не са добри. В Европейския парламент депутатите от страните, които са срещу него, са в малцинство. Така че в следващия Европейски парламент трябва да се извърши много сериозна работа за привличане на повече подкрепа на нашите позиции за достигане на един компромис, от който българските фирми няма да страдат. Обществото трябва да се научи, че 17-те български депутати в Европарламента трудно могат сами да постигнат целите, които са си поставили. Затова трябва да събират подкрепа. Трябва много кулоарна работа, трябва вътрешна дипломация в европейските партийни семейства и в съответните комисии. И затова трябва да бъдат избирани в Европейския парламент депутати като кандидатите на Демократична България, които говорят чужди, езици, имат експертиза, имат опит в преговори и знаят как става това. Това е важно, за да се постигнат резултати. Хората в България искат от своите евродепутати резултати, а не просто пушилка.

 

Снимка: Сергей Антонов

 

 

 

 

 

Категории Акцент, Интервю, МненияЕтикети , , ,