Прокуратурата разпитва Румен Порожанов по делото срещу Миню Стайков

Прокуратурата разпитва Румен Порожанов по делото срещу Миню Стайков

Земеделският министър Румен Порожанов беше разпитан в Специализираната прокуратура по делото срещу Миню Стайков. Порожанов е призован като свидетел, в качеството му на бивш директор на Държавен фонд „Земеделие“.

В края на миналата седмица прокуратурата повдигна обвинение на собственика на „Винпром Карнобат“ Миню Стайков за злоупотреби с еврофондове.

Порожанов заяви пред медиите, че не чувства вина за случая с констатираните от прокуратурата нарушения със средства от еврофондове.  „Контрол се осъществява по абсолютно всички разписани процедури в Държавен фонд „Земеделие“, каза земеделският министър.

По думите му всяко едно одобрение на плащане минавало по йерархията на десетки контролни лица и ако има служители, които са допуснали нарушения трябва да понесат някаква отговорност. Според него контролните органи в ДФЗ не са бутафория.

Той отбеляза, че процесите на одобряване на проекти и отпускане на средства се контролират по всички акредитирани процедури.

Министър Порожанов коментира още, че проблеми винаги е имало в рамките на една или друга мярка, но в конкретните случаи за Миню Стайков и къщите за гости, става дума за поведение на бенефициенти извън работата на фонда, след одобрението на проекта.

Според разследващите, Стайков е ръководил организирана престъпна група с подставени лица – деца на свои служители, за източването на пари по различни земеделски програми.

Общо 18 млн. лева са средствата по европейските програми, които групата около Стайков искала да усвои, според прокуратурата. Реално са получили обаче само 5 млн. лева. Според заместник главния прокурор Иван Гешев другите са били „опазени благодарение на усилията на спецобвинението“ и въпреки трудностите, срещнати от служители на Държавен фонд „Земеделие“.

Категории Акцент-2, Общество, Политика

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio