Румен Радев: Да отдадем дължимото на всички, които воюват за истината и въстават срещу произвола

Румен Радев: Да отдадем дължимото на всички, които воюват за истината и въстават срещу произвола

Да отдадем дължимото на храбростта на всички българи, които воюват за истината, въстават срещу произвола и застоя и отстояват демокрацията.

Това призова президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев в словото си преди началото на военния парад по случай 6 май – Деня на храбростта и празник на Българската армия.

„В тях е надеждата за една по-справедлива, по-човечна и просперираща България“, каза държавният глава. „Чест и слава за Българската армия и за всички храбри българи, да живее България!“, заяви президентът.

Радев отдели специално внимание на военните в словото си и ги призова да не стоят безмълвни.

„През последните десетилетия войската преживя експерименти, недоимък, съкращения, но оцеляваше, защото хората с пагони осъзнаваха своята мисия“, каза Радев.

„Днес сме изправени пред ново изпитание – да се трансформират парите за армията в съвременни отбранителни способности“, каза бившият командир на Военновъздушните сили. Президентът подчерта, че „тази цел изисква ясна визия, прозрачност и зачитане на военната експертиза, защото сложността на съвременното военно дело и технологии изисква не само интензивен диалог между държавата и висшето военно ръководство, но и активна и принципна позиция на българския генералитет“.

Радев предупреди професионалното ръководство на Българската армия, че „безмълвието днес може да струва скъпо на подчинените и данъкоплатците утре“.

„След десетилетия на пренебрежение армията трябва да заеме своето достойно място в обществото и българската държавност и това ще стане не само по силата на външните предизвикателства и съюзните задължения, а защото е призвана да бъде стожер на стабилността, държавността и конституционния ред“, заяви президентът. Като институция с високо обществено доверие тя трябва да бъде опазена от всякакви политически вмешателства. Българската армия е школа за патриотизъм и мъжество, на отдадени на отечеството личности с един идеал – свободна, силна и благоденстваща България“, подчерта Радев.

Категории Акцент, Общество

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio