Посещението на папа Франциск преминава под мотото „Мир на земята“

Посещението на папа Франциск преминава под мотото „Мир на земята“

Публикувано на Категории Акцент-2Етикети Сподели

Посещението на папа Франциск в България ще премине под мотото “Pacem in Terris” („Мир на земята“) и припомня енцикликата на папа Йоан XXΙΙΙ, наричан „българският папа“, който в качеството си на папски легат е живял 10 години в България.

Светият отец идва у нас на 5 май.  В специално обръщение към бъргарския народ, отправено преди пристигането в България, папа Франциск казва: „Да дойда в България, за мен и за моите сътрудници ще бъде едно поклонничество под знака на вярата, на единството и на мира. Защото вашата земя е родина на свидетели на вярата, още от времето, когато светите братя Кирил и Методий са разпространявали там Евангелието“.

В рамките на апостолическото пътуване, което ще продължи до 7 май, папата ще посети и Северна Македония.

 

Светият Синод отказа обща молитва с папата. В специално решение владиците заявиха, че „не се благославя на клирици на БПЦ-БП да участват във всички останали събития от програмата на посещението на папа Франциск у нас.“

Във връзка с посещението на Светия отец в столицата се въвеждат засилени мерки за сигурност, както и промени в движението. Забранява се паркирането на автомобили на площад „Княз Александър I“ и край северозападната дъга на храм-паметника „Св. Александър Невски“.  Ще бъде отцепен районът около храма по ул. „Московска, ул „Раковски“, ул. „Шипка“ и бул. „Васил Левски“. Затворен за движение до понеделник включително е и бул. „Цар Освободител“ в участъка между ул. „Раковски“ и Ларгото, както и улица „Оборище“ в отсечката между ул. „11 август“ и ул. „Раковски“. Ще има промени и в градския транспорт.

Три възможности ще имат хората, желаещи да видят папата на живо.  Две от събитията в столицата са на 5 май 2019 г. В 13, 00 Светият отец ще произнесе неделната молитва „Царица небесна“ на площад „Свети Александър Невски“, а в 16,45 ч. на площад „Княз Александър Първи“ той ще отслужи литургия. На 6 май 2019 г. в 18,15 ч. на пл. „Независимост“ гражданите и гостите на столицата ще могат да присъстват на събитието за мир с участието на представители на различни вероизповедания в България. В  град Раковски папа Франциск ще даде причастие на деца в църквата „Пресвето сърце Исусово“ в 11,15 ч на 6 май 2019 г.

 

Категории Акцент-2Етикети