И заваляха проверки на „Къщи за гости“ всякакви. А кой ще провери фонд „Земеделие

И заваляха проверки на „Къщи за гости“ всякакви. А кой ще провери фонд „Земеделие

Скандалът с раздаваните от Държавен фонд „Земеделие“ субсидии за построяването на къщи за гости достига такива размери, че основните фактори в държавата включиха обичайния си авариен режим на говорене.

Институциите пък една след друг и една през друга заобясняваха, че проверяват къщите и проектите. Проверките и проверяващите станаха толкова много, че вече не е ясно кой какво точно проверява.

Кой какво проверява?

Като добре обигран тандем първи реагираха главният прокурор Сотир Цацаров и премиерът Бойко Борисов. На 24 април с прессъобщение прокуратурата на България обяви, че главният прокурор Сотир Цацаров е разпоредил на Главна дирекция „Национална полиция“ извършване на проверка на „всички проекти, с предмет – изграждане/модернизиране на туристически обекти – жилищни сгради (къщи) за гости на територията на цялата страна“.

„Ще бъде извършена документална проверка на всички проекти, подавани по мярка 311 „Разнообразяване към неземеделски дейности“ по Програма за развитие на селските райони /ПРСР/ 2007 – 2013 г., финансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, с предмет  – изграждане/модернизиране на туристически обекти – жилищни сгради (къщи) за гости“, се казва в съобщението на държавното обвинение.

На 30 април към желанието за проверки се приши и премиерът Бойко Борисов. „Има ли виновни – да се уволняват и да се дават на прокурор веднага, безкомпромисно“, заяви Борисов на правителственото заседание. Той изрази и неудовлетворение от неефективността на държавната администрация, която не е установила всички нарушения при финансирането на къщи за гости с евросредства.

В хора на проверяващите запяха и министърът на земеделието Румен Порожанов, както и министърът на вътрешните работи Младен Маринов. „Всички къщи ще бъдат проверени, независимо дали на някои от тях е изтекъл мониторинговият период. Дори той да е изтекъл, обектът ще бъде наблюдаван. Проверката ще бъде правена именно в този мониторингов период. Ако се установи пропуск в отчетите, ще бъдат налагани финансови корекции и пълно възстановяване на сумата”, коментира министърът на земеделието Порожанов отново на правителственото заседание от 30 април.

„От миналата седмица работят екипи. В ход са проверките по обекти, които ще обхванат всички къщи в пълен обем. Правят се проверки в общините дали е плащан данък. Ще има и проверка на изпълнителите и строителите”, авторитетно добави вътрешният министър Младен Маринов.

Изглеждаше, че с тази привидна активност управляващи и проверяващи ще успеят да покрият безобразията във фонд „Земеделие“. Но разкритието, че че телефонът на зам.-изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие“ Иванка Багдатова-Мизова е обявен в сайт за резервации на къща за гости „Тара“ в с. Юндола и последвалата нейна оставка вдигнаха летвата.

Вдигнаха я, защото осветиха корупционния елемент в работата на фонд „Земеделие“. Осветиха чувството за безнаказаност в чиновниците там. И как да нямат усещане за безнаказаност те, след като стана ясно, че основният герой в предишното издание на сериала „Къща за гости“ Янаки Червеняков, който беше отстранен от поста си, се е върнал тихомълком по живо – по здраво на служба в същата институция. Възстановен там от съда.

Разединение в хора на проверяващите

Вдигането на нивото на скандала до позицията на зам.-изпълнителен директор на фонд „Земеделие“ логично доведе и до ескалация на говоренето за проверки.

В серия телевизионни интервюта ресорният министър Порожанов обясни как фонд „Земеделие“ си е свършил много добре работата с проверките на финансираните обекти. По думите му фондът е „направил всички чекове от гледна точка на изискванията за риск, анализ и проверка. Дори са завишени проверките по къщите за гости.”

Часове по-късно обаче от прокуратурата реагираха със съобщение: „Проверките се извършват в рамките на правомощията на прокуратурата, възложени са на органите на МВР и не се осъществяват съвместно с Министерство на земеделието, храните и горите, нито с Държавен фонд „Земеделие“.

В съобщението на прокуратурата ключово е и последното изречение. А то казва: „Предметът на проверките обхваща и работата на тези държавни органи по програмите, финансирани от Европейския съюз“.

Това е съвсем различна заявка от обявената от оглавяваното от Сотир Цацаров ведомство от 24 април. Тогава държавното обвинение говореше за документна проверка на проектите. Това би било едно формално прелистване на страници. Без съмнение проектите са формално спазващи изискванията на фонд „Земеделие“.

Държавното обвинение обаче и сега дори и не загатва, че ще разследва дейността на фонд „Земеделие“. Като например как са разписвани правилата за целия проект. Кой и как е определил така приоритетна ос на финансиране. Правени ли са анализи и оценки какви ще са ползите от целия проект. А правени ли са последващи оценки дали тези цели са постигнати.

Целият този проект е с висока степен на корупционна добавка. И именно това трябва да бъде посоката на разследване на прокуратурата. Кой и защо създава подобни проекти. Впрочем, обект на проверка трябва да бъде и цялостната работа на фонд „Земеделие“. И на неговия висш мениджмънт. А значителна част от съществуването на Фонда премина именно под управлението на Румен Порожанов. Така че неговото място наистина няма как да е от страната на проверяващите. Той трябва да бъде проверяван. Той и директорите на фонд „Земеделие“.

Категории Uncategorized, Акцент, Общество

Автор: Мирослав Иванов

Мирослав Иванов се занимава с финансова журналистика повече от 10 години - по-голямата част от тях в печатни медии. Работил е за водещи икономически всекидневници в България, като „Пари“, а след придобиването му от Икономедиа и за наследника му „Капитал daily”. Има опит и от онлайн медии, включително и от поддържания от него блог.