Туморът Фонд „Земеделие“

Туморът Фонд „Земеделие“

Зам.-изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие“ и зам.-министър, който за кратко беше и номинация за министър. Това са главните герои в сагата със злоупотреби с европейски средства „Къща за гости“.

Поредният епизод от този сериал се разиграва в последните часове, когато зам.-изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие“ Иванка Багдатова-Мизова трябваше да се раздели с позицията си. Това стана заради информация, че телефонът й е обявен в сайт за резервации на къща за гости „Тара“ в с. Юндола. По този случай предстои да бъде извършена проверка.

Зам.-министърът на икономиката Александър Манолев пък вече се сдоби с обвинение от прокуратурата за накърняване на финансовите интереси на Европейския съюз. То е във връзка с разследване, свързано с къща за гости, която е ползвал със семейството си като личен имот.

Програмата на греха

Скандалът с Манолев беше толкова голям, че вкара в обяснителен режим цялото управление. В условията на предстоящи избори за Европейски парламент щетите от „Къщи за гости“ могат да се окажат дори по-големи от тези от скандала с евтините апартаменти на властимащите. В обичайния си в такива случаи режим на разграничаване от себе си премиерът Бойко Борисов  изрази неудовлетворение от неефективността на държавната администрация, която не е установила всички нарушения при финансирането на къщи за гости с евросредства.

Сякаш Борисов не е начело на тази държавна администрация вече 10 години.

Според официалните данни 746 къщи за гости са изградени по Програмата за развитие на селските райони 2007 – 2013 г. Изпълнителният директор на Фонд „Земеделие“ Румен Порожанов призна, че ефектът от европроектите с къщи за гости е неясен, а проверките са обхванали 17% от тях.

След медийните разкрития за ползваната от Манолов къща прокуратурата също се включи в хора за минимизране на щетите от скандала. Държавното обвинение обяви, че ще провери всички къщи за гости, изградени с еврофинансиране. На проведеното във вторник правителствено заседание премиерът Бойко Борисов се закани, че НАП и МВР също ще участват в проверките. Според Борисов  ще се проверява всичко – от бизнес плановете до наетите строителни компании.

А всъщност проблемът е много прост. Сериалът „Къщи за гости“ е само видимата част, прозорчето, през което може да се надникне и да се види за злоупотребите, случващи се във Фонд „Земеделие“.

Още от създаването си това той се превърна в структура, която има за цел не да подпомага съвестните български селскостопански производители. Точно обратното. Превърна се в машина за стъпкването им. В механизъм за създаване на корупционни лостове. Фонд „Земеделие“ е ракова клетка. Тумор. Не може да има лечение с оставки. Единственият работещ механизъм е разпускане и създаване на съвсем нов орган, който да управлява земеделието в България. Да управлява субсидиите в полза на стопаните, а не в полза на контролиращите сектора мутри.

Изгонената в авариен режим Багдатова-Мизова е дългогодишен кадър на Фонд „Земеделие“. Тя е на различни позиции от 2003 г., а от 2017 г. е зам.-директор и държи ресорите „Селскостопански пазарни механизми“, „Краткосрочни схеми за подпомагане“, „Инвестиционни схеми за подпомагане“ и „Морско дело и рибарство“. Показателно за състоянието на Фонд „Земеделие“, за контролните му механизми и изобщо за контролните служби в администрацията в държавата е, че човек на такава позиция може да попадне в толкова елементарна схема на злоупотреба. И то толкова открито.

Разбираем е гневът на Борисов. Но неговият гняв не идва от това, че в управлението му има злоупотреби. Иначе би разформировал Фонд „Земеделие“ и ред други компрометирани структури за ден. Може дори да нареди депутатите си, както го прави редовно, ако не е в компетенциите на Министерския съвет.

Не, Борисов е гневен, че далаверите стават явни. Че хората най-сетне ги виждат визуализирани в най-чист вид. Във вид на апартаменти и къщи.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Категории Акцент, Акцент-2, Пари, Финанси

Автор: Мирослав Иванов

Мирослав Иванов се занимава с финансова журналистика повече от 10 години - по-голямата част от тях в печатни медии. Работил е за водещи икономически всекидневници в България, като „Пари“, а след придобиването му от Икономедиа и за наследника му „Капитал daily”. Има опит и от онлайн медии, включително и от поддържания от него блог.