Социалистите на Педро Санчес в Испания печелят парламентарните избори

Социалистите на Педро Санчес в Испания печелят парламентарните избори

 

Социалистите на премиера Педро Санчес печелят парламентарните избори. При преброени малко над 50% от бюлетините партията му получава 126 депутатски места в 350-местния парламент, или почти 30% от гласовете.

Испанският премиер-социалист излезе начело в последните проучвания на общественото мнение в неделя в напрегнати общи избори, след които крайнодесните влизат драматично в парламента след десетилетия на ръба на политиката, пише АФП.

Проучване, проведено през последните дни и публикувано при затваряне на избирателните секции в 20.00 часа местно време, сочи като победител премиерът Педро Санчес, но без да има парламентарното мнозинство, необходимо за да състави самостоятелно правителство.

Това означава, че той ще трябва да търси съюзи сред враждебни съперници в политическа среда, която се е разпаднала и фрагментирана след неуспешния опит за обявяване на независимост от страна на Каталуния.

Най-значимото на тези избори е появата на крайнодясната партия Vox, която излезе на сцената през декември в регионалните избори в Южна Андалусия и изглежда, че ще влезе за първи път и в националния парламент.

Проучванията сочат, че партията ще вземе повече от 11 процента от гласовете в страна, в която нямаше крайно десни партии, за които да се говори, след смъртта на диктатора Франсиско Франко през 1975 г., което вероятно ще предизвика още по-голяма загриженост по отношение на разрастващото се крайнодясно в Европа.

Социолозите също така предположиха, че консервативната Народна партия ще отбележи един от най-лошите си резултати в историята, тъй като дясноцентристката партия в Ciudadanos и Vox взимат от избирателите им.

Каквото и да се случи, никоя партия не се очаква да достигне почти абсолютно мнозинство в третите избори в Испания за три години и половина.

Ако предсказанията се окажат верни, Санчес и неговата социалистическа партия ще трябва да изградят съюзи с крайно лявата Подемос и евентуално по-малки партии, като каталунските сепаратистки партии, каквото вече се случи през последните 10 месеца.

Избирателната активност бе значително по-висока в Каталуния, отколкото преди две години, като нарасна с близо 18% до над 64%.

Със своята ултранационалистична реторика, която се застъпва за “защитата на испанската нация“, Vox ще се нареди на пето място според прогнозите.

Някои анализатори обаче твърдят, че резултатът й може да се окаже по-добър и партията да подкрепи дясно правителство. Може да има много “скрити” поддръжници на Vox, казват те, които лъжат анкетьорите за политическите си убеждения.

Лидерът на Vox Сантяго Абаскал прогнозира, че изборите ще бъдат “исторически”, докато гласува в Мадрид.

 

 

Категории Акцент-2, ОбществоЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio