Днес се открива предизборната кампания за евроизборите на 26 май

Днес се открива предизборната кампания за евроизборите на 26 май

 

От днес официално се открива предизборната кампания за изборите за членове на Европейския парламент на 26 май.

За участие в изборите у нас са регистрирани 13 партии, 8 коалиции и 6 независими кандидати. Кампанията се закрива в 24.00 ч. на 25 май.

В 5-дневен срок, считано от днес, партиите, коалициите и инициативните комитети трябва да подадат данни в Сметната палата за предизборната си кампания.

Те трябва да включват наименованието на съответната политическа сила, приходите и разходите ѝ, както и хората, които носят отговорност за счетоводната отчетност. Глобата за неизпълнение на това изискване е между 3000 и 10 000 лева.

Около 4300 са получените до момента в Централната избирателна комисия заявления за гласуване на българи, които се намират извън пределите на страната. В 300 от тях са допуснати грешки. Това каза в студиото на БНТ говорителят на ЦИК Александър Андреев.

Той припомни, че на 30 април изтича срокът за подаване на тези заявления.

Хората, които в деня на изборите ще бъдат в чужбина, биха могли да упражнят правото на глас, т.е. да кажем, че това са хората, които имат постоянен или настоящ адрес на територията на Република България или на друга държава-членка на ЕС през последните 3 месеца преди насрочването на изборите, т.е. това е от 26 февруари 2019 г., биха могли да гласуват в откритите секции и в съответната държава. Ако това е в държавите-членки на ЕС, такива секции ще бъдат разкрити в места, където има подадени повече от 60 заявления за разкриване. В държавите извън ЕС това ще бъдат секции, разкрити в дипломатическите и консулските представителства, обясни говорителят на ЦИК.

 

Категории Акцент-2, ОбществоЕтикети ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio