Йончева: Оригиналния запис по случая „Ало, Банов“ днес предоставяме на прокуратурата

Йончева: Оригиналния запис по случая „Ало, Банов“ днес предоставяме на прокуратурата

Тя няма да назове източника на информация, за да се гарантират здравето и живота му

 

Специализираната прокуратура отказа да образува дело по случая „Ало, Банов съм“. Като мотив изтъква, че не могат да проверят автентичността на записа и да разберат дали той не е бил манипулиран. Затова днес ще предоставим на спецпрокуратурата оригиналния запис.“

Това обяви водачът на евролистата на БСП Елена Йончева на брифинг в централата на партията.

Йончева показа телефона на служителя от министерството на културата, с който е направен записът, както и разпечатки от разговора, които ще бъдат предоставени на специализираната прокуратура. Депутатката от БСП каза също, че разполага и с документи от МРРБ по аферата.

„Специализираната прокуратура няма да се измъкне от разследване“, категорична е Йончева и добави, че въпросът е дали ще бъдат прикрити отново тези, които са на власт.

Тя припомни и аферата „Ало, Ваньо“. „Знаете, министър-председателят поиска да бъде спряна проверка на митниците. Същата съдба готвят на аферата „Ало, Банов съм“. Надявам се да не им позволим това да се случи“, допълни Йончева.

Що се отнася до свидетеля по „Ало, Банов съм“, Йончева каза: „Дали той ще свидетелства, е негово решение, факт е, че се страхува да го направи. В България няма създадени условия, които да гарантират безопасността на хора, които свидетелстват за корупционни практики. Аз няма да издам своя източник и това ми позволяват както етичният кодекс на българските медии, подписан на 24 март 2015 г., така и предварителното споразумение на ЕК от 12 март тази година. Става дума за предварителна директива за защита на източника на информация. Все още не е влязла в сила и това може би ще гарантира здравето и живота на източника.“

 

Категории Акцент-2, ОбществоЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio