Данаил Кирилов: Делото „Иванчева“ е лакмус какво е борба с корупцията

Данаил Кирилов: Делото „Иванчева“ е лакмус какво е борба с корупцията

Правосъдният министър коментира и колко е бил изненадан от обществения интерес и натиск

 

Правосъдният министър Данаил Кирилов заяви пред БНТ, че делото срещу Десислава Иванчева и Биляна Петрова е показало колко трудно е да се докаже корупцията. По думите му процесът не е политически, както бившият кмет на столичния район „Младост“ и заместничката ѝ се опитвали да го изкарат.

В началото на тази седмица Иванчева бе призната за виновна на първа инстанция и осъдена на 20 години затвор, 10 хил. лв. глоба, конфискация на част от имуществото и забрана да заема публична ръководна длъжност за срок от 20 години. Заместникът й Биляна Петрова също получи присъда – 15 години затвор, 15 хил. лв. глоба и забрана за 15 години да заема публична длъжност. Присъдена е и конфискация на част от имуществото й. Петко Дюлгеров е осъден на 12 години затвор, 12 хил. лв. глоба и конфискация на имущество.

Според обвинението Десислава Иванчева е поискала общо 500 хил. евро от инвеститора Александър Ваклин за придвижване на забавени негови преписки в общината. За една конкретна преписка Ваклин е дал на Петко Дюлгеров 70 хил. евро, от които той трябвало да вземе своя дял и да предаде останалите на Иванчева. Процесът приключи точно за година.

„Делото се осъществи при много сериозен обществен интерес и натиск, което ни изненада. Това дело обучи не само институциите, то беше лакмус за гражданското общество за това какво е борба с корупция и как трудно се доказва тя“, каза Кирилов.

Правосъдният министър коментира и новите повдигнати обвинения по делото за автобусната катастрофа край Своге миналата година, при която загинаха 20 души. С обвинения се сдобиха бившите шефове на Агенция „Пътна инфраструктура“ Светослав Глосов и Дончо Атанасов, както и изпълнителният директор на фирмата строител „Трейс София“ ЕАД.

„От новините формирах предположение, че разследването е много задълбочено“, беше краткият коментар на Кирилов.

 

Категории Акцент, ОбществоЕтикети ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio