Така правят всички. Защо?

Така правят всички. Защо?

На каква „игла“ се крепи обвинението срещу Десислава Иванчева

 

Водачът на листата на ДСБ за евроизборите Радан Кънев определи вчера във фейсбук присъдите по делото „Младост“ на спецсъда като „шокиращи“. Защото, пише той, трябва да се има предвид, че Десислава Иванчева и Биляна Петрова са ОПРАВДАНИ по обвинението за ПОЛУЧАВАНЕ на подкуп.

Задочният отговор на зам.-главния прокурор Иван Гешев днес също е шокиращ, но с безхаберието си:

„He cъм чeл пpиcъдaтa, ĸoлeгитe вчepa ca я чeли и нe ca cигypни, чe тe (Ивaнчeвa и Πeтpoвa) ca oпpaвдaни зa пoлyчaвaнe нa пoдĸyп.“ Ами нали прокуратурата би трябвало да протестира оправдателните присъди, та е чудно че „не са сигурни“ за какво иде реч.

„Ако оправдателната присъда за получаване (на подкуп) се потвърди, всички въпроси около скалъпването на СРС-та и “нагласяне” на обвинението остават валидни“, коментира още Радан Кънев.

На каква „игла“ се крепи обвинението? Или, по-точно, на какво ще залага то, за да оправдае унизителните зрелища, които представи на живо пред публика още от първия миг на задържането и разкарването на обвинените от ареста до болницата оковани във вериги?

В ранния етап на тази сага прокуратурата заяви, че в СРС-тата има всичко, за което би могъл да мечтае  всеки прокурор. И за да е по-убедително твърдението, във вестниците на Пеевски незаконно изтекоха част от тези „доказателства“ – невнятни за разшифроване „разговори“ между обвиняемите с други лица. И може да се предполага, че публикуваните СРС-та не са случайни, а специално подбрани в защита на прокурорската теза.

Но в залата тези СРС-та за искане на подкуп не бяха четени. Бързината също е впечатляваща – в неделя бяха окончателните пледоарии, в понеделник – присъдите.

Делото „Младост“ и други подобни дела на тема корупция също не издържа сравнение в полза на адекватността. Във фейсбук някой задава основателен въпрос: „Какво ще кажете за следното: ген. Кирчо Киров е осъден на 15 години затвор по обвинение, че е присвоил 4,7 млн. лева като началник на българското разузнаване. Генералът изчаква решението на третата инстанция вкъщи, а не в ареста. Защото така е хуманно.“

Съдия Иво Хинов върна Иванчева и Петрова в ареста, тъй като след тежките осъдителни присъди прие, че има опасност те да се укрият. Според съда, двете подсъдими имат поддръжници, които могат да им помогнат да се укрият от правосъдието, ако са на свобода. Примерно Радан Кънев и Лозан Панов.

Нечувано, но делото срещу Иванчева и Петрова успя да обърне общественото мнение срещу обвинението, което се случва рядко, да не кажем – никога, когато става дума за корупция. То е не само „знаково“ и „емблематично“, то е заредено със злоба и отмъстителност. Да му мислят следващите, на които им хрумне да нарушават правилата. Техните правила.

В една анкета в „Офнюз“българи отговарят на въпроса: справедливи ли са присъдите по делото „Младост“. 79.3% отговарят „не“.

Любопитен детайл в картината е, че подсъдимият бивш кмет на община „Младост“ Петко Дюлгеров по същото дело, по-късно основен свидетел на обвинението, в последния момент се отказа от показанията си. Защото са взети под натиск с обещание за лека присъда, обясни самият той. Но всички подозираха каква може да е сделката, още преди да го каже. И това впрочем е обичайна практика – помощ за събирането на доказателства срещу някаква облага за свидетеля. Логично.

Обяснението на Иван Гешев обаче е различно:

„Taĸa пpaвят вcичĸи пoдcъдими, тaĸa пpaвят и цигaнитe. Toвa e мacoвo. Bъпpocът e, чe нe oчaĸвaxмe,  чe тoй (Дюлгеров) нямa дa дaдe oбяcнeния в xoдa нa cъдeбнoтo пpoизвoдcтвo, a ги дaдe пpeд жypнaлиcтитe.“

И защо така ще правят всички, каква им е изгодата да го правят, каква е логиката, мотивът? Освен ако свидетелят, в случая Дюлгеров, не се опасява, че, рано или късно, истината ще лъсне. Че той наистина е дал показанията си под натиск.

Пораженията за съдебната система, а оттам и върху всички институции, след почти 30 години сбъркан модел, са логично следствие. Съвсем скорошният скандал с Пламен Георгиев, шеф на антикорупционния орган КПКОНПИ, също бе предвидим, следствията изговорени още докато мъдреха закона и конструкта. Георгиев бе обвинен в същото, срещу което бе призван да се бори.

Тези дни главният прокурор Сотир Цацаров се срещна с Франс Тимерманс, първи вицепрезидент на Европейската комисия.

Из официална информация:

„Работата на Спецпрокуратурата бе оценена като успешна, особено след разширяване на компетентността й с корупционни престъпления, извършвани от лица, заемащи висши публични длъжности.“

Да се смееш ли, да плачеш ли…

Още един детайл от текущата политическа седмица:

Новият правосъден министър Данаил Кирилов обясни при встъпването си в длъжност, че първият му приоритет ще бъде изработването на механизъм за предсрочно прекратяване мандатите на председателите на ВКС, ВАС и главния прокурор.

За протокола: мандатът на Цацаров изтича в края на декември, а процедурата по избор на нов главен прокурор се открива от пленум на ВСС в периода 21 юни до 21 август.

Тоест, лично за настоящия главен прокурор приоритет №1 на Данаил Кирилов няма да има особено стресово значение.

Причините остават. Следва продължение.

 

Категории МненияЕтикети , , ,

Автор: Рени Нешкова

Рени Нешкова