Лозан Панов: Мракобесните времена в българското правосъдие тепърва предстоят

Лозан Панов: Мракобесните времена в българското правосъдие тепърва предстоят

Мракобесните времена в българското правосъдие тепърва предстоят. Върховенството на закона и разделението на властите у нас са силно компрометирани, а ключови държавни институции са завладяни от частни интереси.

Това каза председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов в речта си пред форума „Независим съд – свободна държава. За правото и справедливостта“.

Според Панов настоящият главен прокурор Сотир Цацаров вече се е прицелил в креслото на главния инспектор. „Благодарение на правомощията, с които разполага тази институция, тя ще се превърне в поредното завоевание на олигархични интереси, така както работеше и българската прокуратура през последните седем години“, категоричен е председателят на ВКС.

„Изпратили сме в парламента да ни представляват хора, които дори не искат да имат допир със съседите си и за тази цел си купуват отделен асансьор. Макар формално тяхната функция да бъде изказ на народната воля, която да въплътят в правна норма. Ако кажа, че независимостта на съдената система и свободата на медиите у нас са под голям въпрос ще трябва да добавя и още нещо. Мракобесните времена в българското правосъдие тепърва предстоят“, заяви Панов.

Но затова пък у нас истинската корупция остава необезпокоявана и всепроникваща. У нас всички независими от властта са под постоянна атака. Списъци на врагове и предатели висят по вестниците. Ксенофобията и омразата се превърнаха в управленска политика.

По думите му европейският елит, направил политическия компромис с приема ни в ЕС, е считал, че страни като България ще могат лесно и с помощ отвън да преодолеят тежката наследственост на тоталитарния режим, васален на Съветския съюз, и ораганизирано-криминалния преход. По тази причина не са предвидени реални санкции.

„В момента ставаме свидетели на ожесточена борба за пълното подчиняване на съда. Защото в системата все още има магистрати, които защитават честта и достойнството на съда. Липсата на устойчива опозиционна група в настоящия Висш съдебен съвет показва, че в кадровия орган този процес върви към приключване“, добави Панов.

По думите му никой не може със сигурност да каже кога загива една демокрация. Кога една правова държава се превръща само в празна опаковка. „Няма определена мярка, но събитията в България в последните години напомнят исторически контекст, в който се е развил национал-социализма“, каза председателят на ВКС.

Категории Акцент, Общество

Автор: Мирослав Иванов

Мирослав Иванов се занимава с финансова журналистика повече от 10 години - по-голямата част от тях в печатни медии. Работил е за водещи икономически всекидневници в България, като „Пари“, а след придобиването му от Икономедиа и за наследника му „Капитал daily”. Има опит и от онлайн медии, включително и от поддържания от него блог.