Иван Гешев: Не сме сигурни, че Иванчева е оправдана за получаването на подкуп

Иван Гешев: Не сме сигурни, че Иванчева е оправдана за получаването на подкуп

 

От пециализираната прокуратурата не са сигурни, че Десислава Иванчева е оправдана по обвинението за получен подкуп от бизнесмена Александър Ваклин, а е осъдена само заради това, че е поискала 187 000 евро.

Това призна днес зам.-главният прокурор Иван Гешев в коментар пред БНТ, цитиран от „Лекс“, за присъдата на Специализирания наказателен съд, с която Иванчева беше осъдена на 20 години затвор, а подсъдимите с нея Биляна Петрова и Петко Дюлгеров – на 15 и на 12 години. Той каза, че още не е чел присъдата, но колегите му са я прочели след произнасянето.

„И не са абсолютно сигурни, че те са оправдани за получаването на подкуп. За да бъдем сигурни, трябва да излязат мотивите на съда, за да можем да видим какво е преценил – дали ги е оправдал, дали не е, какво е счел за доказано и какво – не. Ако се окаже така, колегите няма да са съгласни с решението на съда, защото за нас то не почива на събраните по делото доказателства“, каза Гешев.

Според обвинението Иванчева е поискала 500 000 евро от Ваклин за придвижване на всички негови преписки в община „Младост“, а за една от тях сумата е била 187 500 евро. Тя беше арестувана точно преди една година, след като бизнесменът дал първата вноска от 70 000 евро на посредника Петко Дюлгеров, който запазил за себе си 14 000 евро, а останалите белязани пари предал на Иванчева и Петрова. Кашончето с парите беше намерено в колата им, а часове наред разследващите описваха банкнотите.

Според Иван Гешев са събрани всички възможни доказателства по това дело и всичко, което прокуратурата е твърдяла, е било доказано в съда. От политици, олигарси и журналисти пък идвала манипулацията, че доказателствата „олекнали“ в края на делото пред първата инстанция. По думите му, сега кампанията се изместила към това, колко тежки и несправедливи са присъдите.

„Това е новата сюжетна линия. Това, че законодателят е предвидил еднакво наказание за убийство и за подкуп означава, че той е отчел обществената опасност и счита, че особено тежкият случай на подкуп в особено големи размери е сравним с едно убийство“, каза Гешев и добави, че имало и много юристи, които не знаели, че има различни състави за убийство, както и за престъплението подкуп.

За показанията на Петко Дюлгеров, от които той се отказа в края на делото, Гешев каза, че това е било очаквано за прокуратурата.

„Това, че на по-късен етап ще се откаже от тези показания, беше калкулирано още в досъдебното производство. Така правят всички, очаквахме, че той ще възприеме това поведение, така правят и циганите, това е масово“, каза още зам.-главният прокурор. От държавното обвинение не очаквали само Дюлгеров да не даде обяснения пред съда, а да го прави пред медиите след присъдата, когато каза, че е получил хонорар от Ваклин, за да съдейства за уреждане на конфликт с Иванчева.

В крайна сметка според прокурор Гешев присъдата на спецсъда е справедлива и балансирана, щом и подсъдимите, и обвинението не са напълно доволни. Той каза още, че делото срещу Иванчева имало за цел да „удари“ Специализираната прокуратура.

„Някои хора заложиха на него с очакване, че при едни оправдателни присъди на първа инстанция, това щеше да бъде използвано брутално за искания за закриване на спецпрокуратурата, за оставки на зам.-главни и главни прокурори. Това беше политически залог“, каза Гешев. Относно заявките на Иванчева и Петрова да го съдят, той отвърна, че това не било тяхно „ноу-хау“ и се е случвало с делото „Килърите“ и заведените от осъдените там дела срещу зам.-главния прокурор Ася Петрова.

По думите му, става дума за ответна реакция и той би се радвал „да се разминем само с това, че някой ще образува някакви дела“. Според Гешев става за замесени интереси за милиарди, а някои от тях идвали от съдебната власт и правенето на политика, като замеси и председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов.

„За никого не е тайна каква е ситуацията във Върховния касационен съд и каква позиция заема председателят му, което за мен е потресаващо като магистрат“, каза Гешев и добави, че не би приел протест в негова подкрепа, организиран от неправителствена организация, която защитава и Иванчева.

„Ако искаш да си адвокат, ставаш адвокат, търсиш си клиенти и ти плащат, но не стоиш в магистратурата. Ако искаш да си политик, отиваш и правиш партия, ставаш член на партия, кандидатираш се, но пак не седиш в магистратурата.

И за мен това е навлизане на политиката в съдебната власт – теб не те интересува истината, теб те интересува конкретен резултат по конкретно досъдебно производство, който да използваш с определени политически цели в магистратурата“, обясни виждането си зам.-главният прокурор.

Снимка: БГНЕС

 

 

 

Категории Акцент-2, ОбществоЕтикети ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio