Макрон: Пожарът в „Нотр Дам“ ще продължи с дни

Макрон: Пожарът в „Нотр Дам“ ще продължи с дни

Пожарът в катедралата „Нотр Дам“ ще продължи с дни, съобщи френският президент Емануел Макрон, цитиран от световните медии. Бедствието силно повреди символа на френската столица и на световната християнска култура. Над 8 часа и близо 500 пожарникари бяха необходими, за да се овладее пламналия в катедралата пожар.

Първоначално пожарникарите смятаха, че няма да успеят да спасят конструкцията на сградата, но след адекватни действия по изгасянето пожарът беше овладян. Оцеля основната структура на сградата, както и конструкциите на  трите квадратни кули с височина 69 м. За съжаление, напълно изгоря 96-метровата кула стрела, която първа рухна.

Директорът на парижките пожарникари съобщи пред медиите, че спирането на огъня, преди да обхване камбанарията на северната кула, е истинското постижение. А заместник-кметът на Париж Еманюел Грегоар определи щетите като „колосални“.

Френският президент каза още, че ЮНЕСКО заедно с Франция ще възстанови катедралата. От Световната организация заявиха, че символът на Париж е безценно наследство на културата. В Туитър той обяви и необходимостта от започване на международна кампания за финансиране.

Европейски милиардери реагираха незабавно с дарения от милиони евро за възстановяването.

Първите резултати от разследването сочат, че едва ли палежът е умишлен, а за тероризъм не може да се говори. Засега версията на полицията е „неволно унищожаване“ на част от сградата.

Моментът на пожара е твърде деликатен за сградата, защото от известно време в нея има пукнатини и дори е започнало реновиране. В специален репортаж от миналата седмица на BBC се посочва, че ще са необходими големи разходи за възстановяването на катедралата, която отдавна не е ремонтирана. В тази връзка френски медии съобщиха веднага след началото на пожара, че според източници от пожарната е възможно огънят да е тръгнал именно от скеле, направено за реновацията. Все още тази версия не е потвърдена официално.

„Нотр Дам“ е един от най-известните готически храмове в Европа. Съществува от над осем века и половина. Строежът започва през 1163 г. и продължава почти 200 години. Сградата пази спомена за много исторически събития и неслучайно се смята за един от символите на Париж. “Нотр Дам” е дала името си на един от най-известните френски романи “Парижката Света Богородица” на Виктор Юго.

Световни лидери изразиха солидарност с болката на французите – Тръмп, Меркел, Мей, Туск и папа Франциск реагираха още в първите часове на пожара. Американският президент дори призова да се използва гасене от въздуха, но   френската служба за гражданска защита отвърна, че „изливането на вода от въздуха по такава сграда може да доведе до срутването на цялата структура“.

„Нотр Дам“ притежава великолепен орган, както и брилянтна акустика. В катедралата всяка неделя има безплатни концерти. Тя побира до 9000 души.

Пожарът се случи в първия ден на Страстната седмица за католиците.

Снимка: БГНЕС

 

Категории Акцент, Планета, Събития

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio