Пленумът на БСП бламира Корнелия Нинова

Пленумът на БСП бламира Корнелия Нинова

Продължилият близо 10 часа в неделя пленум на БСП бламира лидера на партията Корнелия Нинова. Заседанието беше заради участието на партията н изборите за Европейския парламент и за подреждане на кандидат-депутатската листа. В нея първоначално отсъстваше лидерът на ПЕС сергей Станишев, което породи голямо напрежение сред социалистите. Участниците в заседанието настояха за нова листа и в крайна сметка в нея Станишев присъства.

Гласуването беше повече от инфарктно за лидера на партията. Нинова не беше подготвила резервен вариант и вътрешната опозиция фактически надделя. Освен това в листата се появиха 9 нови имена, които изобщо не бяха в предварителните планове на Нинова. А одобрените от нея се озоваха на съвсем различни места след тайното гласуване. Например Янаки Стоилов, който беше предложен от Нинова за втори в листата след водача Елена Йончева, отиде чак на 12-о място, след което си направи отвод и няма да участва в тези избори. Отвод си е направил и Антон Кутев.

След пленума Нинова коментира, че отсега нататък Националният съвет ще носи отговорност за резултата от евровота. Станишев пък заяви, че всичко това е можело да бъде избегнато. „Всеки трябва да се смири и да работи, политиката не е игра на самолюбие, на инат, на егоизъм“, каза той. По думите му с действията си Националният съвет е показал, че чува гласа на партията и че това всъщност не е бламиране на лидера. Други социалисти обаче коментираха, че влиянието на Станишев в БСП сега е по-силно, отколкото преди този пленум.

Ето и пълната листа на БСП за евродепутати:

1. Елена Йончева
2. Петър Витанов
3. Цветелина Пенкова
4. Иво Христов
5. Сергей Станишев
6. Иван Кръстев
7. Деница Златева
8. Румен Гечев
9. Момчил Неков
10. Велизар Енчев
11. Димитър Данчев
12. Тодор Стоилов
13. Валери Жаблянов
14. Мариела Модева
15. д-р Десислав Тасков
16. Крум Дончев
17. Емил Георгиев

 

Категории Акцент-2, ОбществоЕтикети , , ,