Десислава Иванчева е осъдена на 20 години затвор

Десислава Иванчева е осъдена на 20 години затвор

Присъдата за Биляна Петрова е15 години, а наказанието на Петко Дюлгеров е 12 години

 

Отстранената кметица на „Младост“ Десислава Иванчева е осъдена на 20 години затвор. Това реши състав на Специализирания наказателен съд с председател Иво Хинов по делото за подкуп, по което Иванчева е подсъдима със заместничката си Биляна Петрова и екскмета на общината Петко Дюлгеров, съобщава „Лекс“.

Иванчева е обвинена, че е поискала 500 000 евро от бизнесмена Александър Ваклин за придвижване на забавени негови преписки в общината. На 17 април м.г. Дюлгеров, който според обвинението е бил посредник, получил от Ваклин 70 000 евро, които били част от исканите пари и само за задвижването на една от преписките му в общината. Той взел 14 000 евро за себе си, а останалите предал на двете подсъдими. Иванчева и Петрова бяха задържани в колата, с която се движиха, а в нея бяха открити останалите белязани пари.

За поискания и получен подкуп Наказателният кодекс предвижда от 10 до 30 г. затвор и вчера прокуратурата поиска наказание около средния размер, който е именно 20 години.

Иванчева е осъдена да плати и 10 000 лева глоба, както и да не заема ръководна длъжност за 20 години.

Биляна Петрова беше осъдена на 15 години затвор и глоба от 15 000 лева, а наказанието на Дюлгеров е 12 години и глоба от 12 000 лева. И за тримата подсъдими съдия Хинов постанови и конфискация на имущество.

Присъдата не е окончателна и може да бъде протестирана и обжалвана пред Апелативния специализиран наказателен съд.

Съдия Иво Хинов върна Иванчева и Петрова в ареста, тъй като след тежките осъдителни присъди прие, че има опасност те да се укрият. Според съда, двете подсъдими имат поддръжници, които могат да им помогнат да се укрият от правосъдието, ако са на свобода.

Само преди няколко дни обвиняемият Петко Дюлгеров се отказа от всичките си показания, дадени в рамките на досъдебното производство. Дюлгеров заяви, че само в присъствието на служебен адвокат и под натиск разказал за контактите си със строителния предприемач Александър Ваклин и за уговорките да посредничи при предаването на поискания подкуп. Разследващите му обяснили, че ако даде „правилни“ показания може да бъде освободен.

В съдебната зала бяха представени и резултатите от експертизата на тефтерчето на отстранената кметица, където според прокуратурата са се водили записки за подкупа. Така и обаче не стана ясно колко човека са писали в него.

 

 

Категории Акцент, ОбществоЕтикети , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio