Борбата с корупцията като „Пунта Мара“

Борбата с корупцията като „Пунта Мара“

„Идва ми да взема един чук и където има тераси, покриви, да ги счупя и да приключваме“.

Думите са на премиера и лидер ГЕРБ Бойко Борисов в неделя, след като кандидатите за евродепутати от на управляващата партия представиха нейната платформа за предстоящите избори за Европейски парламент.

Думите на Борисов са в отговор на скандала с евтините апартаменти на хора от управлението, прокурори, както и ръководителите на Антикорупционната комисия. За замесените в скандала има всички основания за съмнения в поредица от престъпления като търговия с влияние, укриване на доходите в особено големи размери, деклариране на неверни данни, злоупотреба със служебно положение и корупция.

Изказването на премиера обаче е показателно как това управление се отнася към скандала. За Борисов той е някаква досада, някакво проблемче, което е добре вече да се потулва, защото застрашава резултатите на партията му на предстоящите избори. Нещо, което социологическите прогнози вече показаха.

Борисов се чувства застрашен не от това, че страната е потънала от корупция. А от това, че този проблем се онагледи съвсем ясно през апартаментите на властта.

Само два дни преди да отиде на представянето на кандидатите на ГЕРБ премиерът се поскара на заместника си Цветан Цветанов. Цветанов реши да се завърне в Народното събрание като съветник на ГЕРБ, след като подаде оставка уж като морален акт вследствие на скандала със собствения му апартамент. Та това действие на Цветанов беше определено от Борисов като „Пунта Мара на преводен език“.

Но „Пунта Мара“ е борбата с корупцията на Борисов. Именно проблемът с борбата с корупцията по високите етажи на властта е сочен непрекъснато в докладите и на Европейската комисия и на Държавния департамент на САЩ. В отговор на критиките България прие специален закон, родил органа за инквизиции Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ). Именно това беше структурата, която трябваше да пребори корупцията.

Но председателят на КПКОНПИ Пламен Георгиев и зам.-председателят Антон Славчев се оказаха на свой ред замесени в имотни сделки на занижени цени, нарушаващи законите и със съмнение за документни престъпления.

Кой ще пребори корупцията?

Това е изключително важен въпрос. Но след последното изказване на премиера Борисов все по-видимо е, че борба изобщо няма да има. Така че е все едно кой ще я води.

За момента институциите единствено си прехвърлят топката за проверките. От прокуратурата към КПКОНПИ, която пък твърди, че е атакувана – т.е. няма какво да се проверява.

Някакъв посредствен опит за принципна намеса в този корупционен скандал дойде от президентството през Консултативния съвет за национална сигурност. Това заседание обаче се превърна в обикновена говорилня, от която в условията на предстояща изборна кампания партиите да могат да извлекат политическа полза.

Така борбата с корупцията се оставя в ръцете на самата корупция. Борбата с корупцията е „да взема един чук и чукам“. Борбата с корупцията е „Пунта Мара“. Казано на преводен език.

Категории Акцент, ОбществоЕтикети , ,

Автор: Мирослав Иванов

Мирослав Иванов се занимава с финансова журналистика повече от 10 години - по-голямата част от тях в печатни медии. Работил е за водещи икономически всекидневници в България, като „Пари“, а след придобиването му от Икономедиа и за наследника му „Капитал daily”. Има опит и от онлайн медии, включително и от поддържания от него блог.