Обратно в 1997 г. – България е в демографска катастрофа

Обратно в 1997 г. – България е в демографска катастрофа

Демографската картина в България продължава да се влошава на фона на все по-силните фанфари на управляващите за икономическия растеж.

Продължава процесът на намаляване и застаряване на населението, задълбочава се дисбалансът в териториалното разпределение на населението, намалява броят на живороденитe деца и коефициентът на обща раждаемост. Това са най-тревожните данни, които Националният статистически институт (НСИ) обяви.

В края на 2018 г. населението на България е 7 000 039 души, което представлява намаления с 49 995 души.

Успоредно с това продължава и процесът на застаряване на населението. „В края на 2018 г. лицата на 65 и повече навършени години са 1 493 119 или 21.3% от населението на страната. В сравнение с 2017 г. делът на населението в тази възрастова група нараства с 0.3 процентни пункта“, се казва в анализа на НСИ.

Населението в трудоспособна възраст към края на декември 2018 г. е 4.2 млн. души, което е 60% от населението на страната. През 2018 г. броят на трудоспособното население нам намалява с почти 48 хил. души.

Най-тежко е положението в Северозападен район. Там през миналата година населението е намаляло с 13 652 човека. На второ място е Северен централен район с 10 830 човека отрицателен прираст.

Изключително тревожна е картината при новородените деца. През 2018 г. в България има 62 197 живородени деца. Спадът само за една година е 2.3%. Това е четвърта поредна година на спад от 2014 г. Тогава беше отчетено първо повишение след продължил отново четири години период на неспирен спад след 2009 г.  Нивото на раждаемост в България през 2018 г. достигна най-кризисните нива от голямата финансова и икономическа криза през 1997 г.

Разликата е, че тогава това се случи в условията на наистина критични макроикономически показатели, довели впоследствие до смяна на управлението и поемането на съвсем различен курс на страната. Днес демографската криза е факт на фона на отчитан от правителството на ГЕРБ и Бойко Борисов на икономически успех.

Категории Акцент, Икономика, Пари, Финанси

Автор: Мирослав Иванов

Мирослав Иванов се занимава с финансова журналистика повече от 10 години - по-голямата част от тях в печатни медии. Работил е за водещи икономически всекидневници в България, като „Пари“, а след придобиването му от Икономедиа и за наследника му „Капитал daily”. Има опит и от онлайн медии, включително и от поддържания от него блог.