Габрово осъмна под полицейска блокада

Габрово осъмна под полицейска блокада

Заради побоя, нанесен от трима роми върху продавач в магазин, жителите на града излязоха на бунт

Късно вечерта в четвъртък срещу петък в Габрово се разразиха безредици. Гневни жители на града влязоха в сблъсъци с жандармерията, има и ранени. Протестът беше предизвикан от арогантния побой, който трима роми нанесоха на продавач в супермаркет. Нападението беше заснето от охранителните камери, а видеото предизвика масово обществено недоволство. Вицепремиерът Каракачанов заяви, че местната власт не се справя с проблемите, а другият вицепремиер Томислав Дончев пристигна на място в родния си град Габрово, в който е бил и кмет. Там той беше посрещнат с възгласи „Оставка“ и „Циганите вън“ на митинг, в който взе участие и сегашния кмет на града Таня Христова.

Входовете и изходите на града бяха блокирани, беше спрян и достъпът до интернет. Полицията овладя ситуацията и арестува няколко човека, а ранените по време на сблъсъците получиха медицинска помощ. Двама от тях са журналисти, а един – полицай.

„Хората са гневни от усещането на някои групи в обществото, че имат повече права от другите, от злоупотребите със социални плащания. Затова трябват мерки, веднага след въдворяването на спокойствие на територията на общината, а може и преди това. Някои от тях вече са планирани, те са в ход“, каза пред журналисти Томислав Дончев.

Властите обмислят промени в нормативната уредба, които да ограничат възможностите за подобни инциденти. Кметът на града предлага да създаде законова възможност наказанието „глоба“ да се заменя с полагане на наказателен труд, тай като глобите често са несъбираеми.

Снимка и видео: БГНЕС

 

Категории Акцент, ОбществоЕтикети , ,