„Демократична България“ се регистрира в ЦИК за евровота с водач Радан Кънев

„Демократична България“ се регистрира в ЦИК за евровота с водач Радан Кънев

 

„Демократична България“ се регистрира в Централната избирателна комисия за участие в европейските избори. Водач на листата на обединението е зам.-председателят на Демократи за силна България  Радан Кънев.

Бившият лидер на ДСБ Радан Кънев оглави листата в края на март, след като спряганият за водач евродепутат Светослав Малинов поради закъснение на самолета за Брюксел не присъства при решаващо гласуване в Европарламента по пакета „Мобилност“ и сам се отказа от да влезе в листата.

Кънев заяви, че решението не е било лесно и е приел да участва като водач, въпреки че не се е готвил да участва в евроизборите, освен като застъпник на Светослав Малинов.

„Убеден съм, че някои от нашите опоненти щяха да използват тази тема, за да дискредитират нашата листа“, коментира самият Малинов, като призна, че отсъствието му от гласуването в ЕП е негова злополучна грешка и уточни, че лично е предложил мястото му да бъде заето от Кънев „в качеството му на изключително последователен лидер“.

„Демократична България“ включва ДСБ, „Да, България“ и „Зелените“. Днес съпредседателите на политическата сила Христо Иванов и Атанас Атанасов внесоха в ЦИК малко повече от 5000 подписа. Слоганът за предстоящата кампания е „България може много повече в силна Европа“.

Втори в листата на обединението е дипломатът Стефан Тафров, който спечели електронните избори на „Да, България“, а на трето място е Албена Симеонова, издигната от „Зелените“.

От „Демократична България“ са си поставили като основна цел за предстоящите избори през май привличането и сплотяването на всички демократично мислещи български граждани, които вярват и виждат страната сред европейските държави, обединили своите усилия, ресурси и мечти в изграждането на силен Европейски съюз.

В интервю за „Дневник“ Радан Кънев заяви, че „Демократична България“ и Движение „България на гражданите“ (ДБГ) ще се регистрират отделно за участие в изборите, като след това може да се обединят. Преди това обединението преговаряше и със СДС за общо явяване, като пречка пред преговорите беше условието „пред скоби“ към съюза да изясни политическата си позиция към ГЕРБ и към българските националисти. Причината е, че СДС преговаряше паралелно и с ВМРО, НФСБ и ГЕРБ. В крайна сметка СДС ще се яви заедно с ГЕРБ.

Категории Акцент-2, ОбществоЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio