Борисов уверил протестиращите, че спира строителството на сградата „Златен век“

Борисов уверил протестиращите, че спира строителството на сградата „Златен век“

 

Лично премиерът Бойко Борисов е звъннал на активиста от Инициативен комитет „Лозенец“ Мариан Башур, за да му каже, че ще спре строежа на сградата „Златен век“, която се намира в едноименния столичен квартал. Това съобщи Башур пред бТВ. В четвъртък жители на „Лозенец“ протестираха срещу небостъргача.

Въпреки уверението на министър-председателя, активистът разкри, че фирмата строител – „Артекс“, вече е започнала да отстранява нередностите, заради които Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) спря временно обекта.

В четвъртък Борисов също обяви, че спира строителството на сградата, която ще бъде над 100 метра висока. Малко след това ДНСК уведоми за проверка, извършена на 20 и 26 март. Тя е констатирала отклонения от одобрения проект, свързани с монтажа на две асансьорни клетки, с ограждащите стоманобетонни стени на подземната част, обезопасяването на 15 м дълбок изкоп и др. За тях е съставен констативен акт за спиране на строителството. (В него не се коментира дали разрешителното за строеж на „Златен век“ е с изтекъл срок или не.)

По закон след връчването на констативния акт от ДНСК тече 7-дневен срок за възражение от страна на инвеститора. И ако няма такова, тогава ДНСК ще може реално да изпълни разпореждането на премиера Борисов – да се издаде заповед за цялостно спиране на строежа на небостъргача „Златен век“, а тя действа до отстраняване на нарушенията.

Николай Вапцаров и Войслав Тодоров от ИК „Лозенец“ добавиха, че кметът на София Йорданка Фандъкова и главният архитект на града Здравко Здравков вече са на тяхна страна и остава само ДНСК да обявят, че срокът за строителството на сградата е изтекъл.

 

 

 

Категории Акцент-2, ОбществоЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio