Пакетът „Мобилност“ бе приет скоростно от Европарламента

Пакетът „Мобилност“ бе приет скоростно от Европарламента

Повечето държави го подкрепят и съпротивата на България и още 4-5 държави от Източна Европа няма да е достатъчна да бъде спрян

 

Пакетът „Мобилност 1“ бе гласуван в Европарламента с мнозинство близо две трети от депутатите. Първоначално започна гласуване една по една на внесените 1300 поправки, но след като се стигна до 263-ти номер заместник председателят от Германия Райнер Виланд, който водеше заседанието, предложи на депутатите да решат дали да се продължи по същия начин, или да се премине към блоково гласуване, в което поправките от едни и същи вносители са групирани. До момента всички поправки паднаха поради отрицателен вот на две трети от гласувалите.

Румънският депутат Мариан-Жан Маринеску поиска да се запази същият начин, което означаваше многочасово еднотипно гласуване, но белгийският депутат Филип Ламбертс се противопостави. Отново с две трети залата се обяви за групиране на поправките.

Така за броени минути бяха изгласувани всички поправки, както и трите текста, формиращи пакета „Мобилност“, предложени от докладчиците. Полски депутати се опитаха да протестират, че се нарушават клаузи от правилника на Европарламента, но процедурата не бе променена.

Сега пакетът „Мобилност“ отива в Съвета на ЕС, където трябва да бъде одобрен от министрите на транспорта на държавите членки. Ако там възникнат възражения, които пречат да бъде гласуван, ще бъде върнат на Европарламента и ще започнат преговори между двете институции до постигане на съгласие. Повечето държави го подкрепят и вероятно съпротивата на България и още 4-5 държави от Източна Европа няма да е достатъчна да се спре скоростното му приемане.

Категории ОбществоЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio