Парламентът на Великобритания отново отхвърли вариантите за Брекзит

Парламентът на Великобритания отново отхвърли вариантите за Брекзит

След продължили цяла вечер дебати, британските депутати отхвърлиха и четирите варианта на сделката за Брекзит.

За гласуване бяха предложени по принцип общо осем алтернативни варианта с кратко наименование от Ей до Ейч (латински букви А – Н). От тях в крайна сметка председателят на парламента Джон Бъркоу одобри за вот четири – Си, Ди, И и Джи (С, D Е и G), съобщава българското издание „Дневник“.

Предложение Си на консерватора Кен Кларк задължаваше правителството да преговаря за постоянен и всеобхватен за Обединеното кралство митнически съюз с ЕС като част от сделка за Брекзит. Това би дало на Обединеното кралство възможност за по-тесни търговски връзки с ЕС и би намалило нуждата от някои проверки по ирландската граница, уточнява Би Би Си. Предложението беше отхвърлено с 276 гласа „против“ срещу 273 гласа „за“, тоест само с три гласа разлика. Миналата седмица същото предложение беше отново отхвърлено в парламента, но този път с разлика от шест гласа.

Предложение Ди на консерватора Ник Боулс предвиждаше присъединяване към Европейската асоциация за свободна търговия и Европейското икономическо пространство. Това означаваше, че Обединеното кралство ще остане част от европейския единен пазар и ще запази свободата на движение, така че британските граждани да запазят правото да живеят и работят в ЕС и обратното. Това предложение беше отхвърлено с 282 гласа „за“ срещу 261 гласа „против“.

Същото предложение миналата седмица пак беше отхвърлено. За него гласуваха тогава 189 депутати, а против него 283 депутати. След вота от тази нощ Боулс каза, че напуска Консервативната партия в знак на протест срещу това, че в партията не е постигнат компромис при гласуването.

Предложение И на лейбъристите Фил Уилсън и на Питър Кайл даваше на обществеността правото на вот за одобрение на сделката за Брекзит, прокарана от парламента, преди тя да бъде приложена на практика. Тоест няма да има ратифициране на сделката от парламента без референдум, на който народът да се произнесе в нейна подкрепа. Срещу предложението гласуваха 292 депутати, а в негова подкрепа 280 депутати. Същото предложение, внесено миналата седмица от лейбъристката Маргарет Бекет, беше подкрепено от 268 депутати и отхвърлено от 295 депутати.

Предложение Джи беше внесено от Джоана Чери от Шотландската национална партия. То предлагаше серия от стъпки, които да попречат на Обединеното кралство да напусне ЕС без сделка. Една от стъпките беше удължаване на срока за преговори по член 50 на Лисабонския договор, ако Великобритания не разполага с ратифицирана сделка за Брекзит до два дни преди датата, на която тя би трябвало да напусне ЕС. Ако подобно удължаване не бъде одобрено от ЕС, предложението предвиждаше в деня преди насроченото излизане от ЕС депутатите да бъдат попитани какво избират – излизане без сделка от ЕС или анулиране на задействането на член 50 и прекратяване на Брекзит. Това предложение беше отхвърлено с 292 гласа „против“ срещу 191 гласа „за“.

Парламентът вече отхвърли на три пъти сделката на Тереза Мей – два пъти в цялостния й вид и един път само в едната й част.

Категории Акцент-2, Конфликти, Планета

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio