Адвокат без опит в банките ще ръководи Фонда за гарантиране на влоговете

Адвокат без опит в банките ще ръководи Фонда за гарантиране на влоговете

Досегашният адвокат на синдиците на КТБ по делата, които водят – Матей Матев е новият за председател на Управителния съвет на Фонда за гарантиране на влоговете в банките. Изборът на Матев беше напраен от Министерския съвет в непрозрачна процедура и с неясни критерии.

Смяната се наложи следа като досегашния председател на Фонда Радослав Миленков беше избран от Народното събрание за подуправител на Българската народна банка – ръководител на управление „Банков надзор“.

Според официалното съобщение от МС „Матей Матев е магистър по право от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и има дългогодишен опит в областта на облигационното, търговското, вещното право, приватизацията, чуждестранните инвестиции и ценни книжа, както и процесуалното представителство по търговски, административни и граждански съдебни спорове”. Матеев обаче има само един досег до банковата тема към момента и това е именно представляването на синдиците на КТБ по неколко ключови дела.

В свой текст по темата „Капитал“ добавя малко детайли: „Матев е приеман за близък до скандалния адвокат Момчил Мондешки, който стана известен покрай записа на разговор между него и съдийките Владимира Янева и Румяна Ченалова, осветлили корупционни практики в Софийския градски съд отпреди няколко години. Изданието цитира столични юристи, според които Матев оказва сериозно влияние върху действията на синдиците на КТБ и прокарва интересите на депутата от ДПС Делян Пеевски при техните дела. Според адвокати специалните поправки в Закона за банковата несъстоятелност, формално внасяни от Пеевски и колегите му Йордан Цонев и Хамид Хамид, реално са писани от Матев.

Категории Акцент-2, Икономика, Пари, Финанси

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio