Десислава Ахладова временно ще ръководи Министерството на правосъдието

Десислава Ахладова временно ще ръководи Министерството на правосъдието

Заместничката на Цецка Цачева опроврега твърденията, че и тя си е купила евтин имот

Зам.-министърът на правосъдието Десислава Ахладова временно ще ръководи ведомството. Това са потвърдили за „Лекс“ от министерството.

Ахладова ще е и.д. министър, докато парламентът гласува оставката на Цецка Цачева и избере нов министър на правосъдието. Все още не е ясно кога ще стане това, след като след среща с премиера Бойко Борисов в събота Цачева незабавно подаде оставка заради луксозния си апартамент, купен на цена доста по-ниска от пазарната, а той я прие.

Ахладова е родена през 1974 г. и цялата ѝ кариера преди да влезе в МП като заместник на Цецка Цачева е минала в съда. Първо като съдия в районен съд Перник, след това и като зам.-шеф на съда. А през 2017 г. оглави административния съд в града.

Като зам.-министър тя контролира Агенцията по вписванията, Инспектората на МП, дирекцията „Българско гражданство“, Централния регистър на особените залози и Националното бюро за правна помощ.

Малко след като пое временно управлението на МП Ахладова отхвърли като подвеждаща и невярна информацията, че е купила на по-ниски цени от пазарното жилище в София.

Тя огласи, че през 2006 г. е сключила предварителен договор за покупко-продажба на недвижим имот с фирмата „Система“ ЕООД за построяване на апартамент от 82.30 кв.м. в столичния кв. „Свобода”, според който заплащането се извършва на части, съобразно етапите на строителството.

За осигуряване на сумата по договора Ахладова е сключила ипотечен кредит с ОББ за срок от 25 години с краен падеж 2031 г. „Част от сумата по договора е платена от банката с нотариален акт за учредяване на договорна ипотека върху правото на строеж и договор за предоставяне на кредит за ремонт и строителство, а остатъкът с нотариален акт от 4 април 2007 г. за покупко-продажба на недвижим имот, изграден в груб строеж, отново с ипотечен кредит от същата банка“, съобщиха от МП.

И подчертават, че цената, посочена в двата нотариални акта, е по-висока от сумите, срещу които са придобити жилища със същата квадратура в 8-етежната сграда. Тя надвишава неколкократно данъчната оценка на имота и е релевантна на средните пазарни цени за жилищата, придобити на фаза строителство, в този район на София към 2007 г.

Категории ОбществоЕтикети ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio