„Лидове новини“: „Еврохолд“ е новият кандидат за ЧЕЗ

„Лидове новини“: „Еврохолд“ е новият кандидат за ЧЕЗ

Българската финансова група „Еврохолд“ е кандидат за покупката на българския бизнес на CEZ, съобщи чешкото издание „Лидове новини“.

Няколко часа след оповестяването на информацията „Еврохолд България“ съобщи в писмо до медиите, че компанията „не коментира слухове или спекулативни информации, особено когато това засяга трети страни“. От фирмата допълват, че са публично дружество и като такова спазват стриктно законовите разпоредби и правилата за разкриване и разпространение на корпоративна информация. „Всяка публикувана спекулативна непотвърдена информация би могла да повлияе на цената на акциите на холдинга и да увреди интересите на акционерите, включително миноритарните, като това би могло да се счита и за нарушение на законите, които регулират дейността на публичните компании.

„Еврохолд“ и нейните дъщерни дружества винаги са обявявали публично придобиванията си, използвайки всички съществуващи медийни канали и информирайки едновременно всички заинтересовани лица. Ако компанията и подразделенията й възнамеряват да реализират нови придобивания в бъдеще, те ще ги обявят публично и своевременно ще информират всички заинтересовани лица“, пише в позицията на „Еврохолд“.

В средата на миналия месец „Лидове новини“ съобщи, че българската компания „Инерком“ вече не се разглежда от CEZ като ексклузивен кандидат в сделката за българските активи на компанията и вече се водят преговори и с индийската „Индия пауър корпорейшън“. Именно това са и двете компании, които искат да купят бизнеса на чешкото дружество в България. „Заради ситуацията в България продажбата на бизнеса в страната, затруднена от регулаторни проблеми и неуспех на българския кандидат да набере нужните средства, ЧЕЗ се връща към работа с втория кандидат, първоначално предложил 355 млн. евро с изплащане за пет години.

Дейността на “Еврохолд” е концентрирана основно във финансовия сектор. Компанията има застрахователно поделение под името „Евроинс иншуърънс груп“, лизингова компания и компания, през която е вносител на няколко марка автомобили в България. Основните собственици са „Старком холдинг“ на председателя на Надзорния съвет Асен Христов – 65.11%, „Дар Финанс“ на агентa от РУМНО – военното разузнаване Атанас Tилев с 16.77% и Leo Overseas LTD -Cyprus с 4.77%.

Категории Акцент, Икономика, Компании, Пари, Финанси

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio