Европейският съюз отложи Брекзит с два сериозни сценария

Европейският съюз отложи Брекзит с два сериозни сценария

 

Европейският съюз отложи Брекзит до 22 май, а не както искаше британският премиер Тереза Мей до 30 юни.

Срещата на върха на 27-те страни от ЕС реши да отложи излизането до 22 май, ако споразумението за развод бъде одобрено от британския парламент следващата седмица. В противен случай отлагането ще продължи само до 12 април. Брекзит първоначално беше насрочен за 29 март тази година, съобщава БГНЕС.
“До тази дата (12 април) всички възможности ще останат отворени. Правителството на Обединеното кралство все още ще има избор между сделка (излизане от ЕС на ратифициран договор за развод), излизане без сделка, дълго забавяне или прекратяване на член 50 “, каза председателят на Европейския съвет Доналд Туск.
“12 април е ключова дата за Обединеното кралство. Те трябва да решат дали да проведат избори за Европейски парламент. Ако приемат сделката преди това, възможността за дълго удължаване автоматично ще стане невъзможна”, заяви Туск.

Европейският съюз удовлетвори молбата на Великобритания за отлагане на Брекзит. До това решение правителствените и държавните глави на страните-членки на ЕС стигнаха след заседание продължило 8 часа и приключило късно снощи. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск обясни, че решението предвижда два сценария.

Първият ще настъпи, ако Камарата на общините на британския парламент подкрепи следващата седмица споразумението за излизането на Великобритания от ЕС. Тогава Брекзит се отлага до 22 май.
Ако британските депутати не подкрепят споразумението, ще настъпи вторият сценарий. А именно, датата на Брекзит ще бъде отложена за 12 април.

Високопоставен източник от ЕС разяснява пред „Дойче Веле“, че сега Брекзит няма да се случи на 29 март, както се планираше първоначално.
От казаното от Туск става ясно, че до 12 април са възможни всички варианти. „Британското правителство все още има избор: да излезе от ЕС със споразумение, без споразумение, дълго отлагане или оттегляне на молбата за излизане от ЕС“, заяви Туск. Става дума за споразумението за излизане на Великобритания от ЕС, постигнато през ноември миналата година след дълги преговори. Туск съобщи, че британският министър-председател Тереза Мей се е съгласила с тези два сценария. И от това следва, че най-ранната дата за Брекзит е 12 април.

Както е известно, в периода от 23 до 26 май трябва да се проведат изборите за Европейски парламент. На 20 март британският премиер предложи да се отложи Брекзит до 30 юни. В Брюксел отбелязват, че Великобритания не може да остане в състава на ЕС след 22 май и да не участва в евроизборите.
Датата 12 април също е обвързана с избори. Това е последният ден, когато Великобритания може да реши, дали да участва в изборите за ЕП или не.

Участието в тези избори е задължително условие за всяко продължително отлагане на Брекзит, т.е. след 22 май. Както уточни източник на ДВ в ЕС, подобно отлагане също трябва да бъде одобрено на среща на върха на ЕС. И Лондон трябва да представи причина за отлагането на излизането за по-дълъг срок от време. „Ако вие организирате избори за Европарламент, то вие трябва да обясните, какво ще се случи след това. И тогава ще има още една среща на върха“, уточни източникът.
Когато на заключителната пресконференция журналистите попитаха председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер, колко дълго може да продължи това отлагане след 22 май, той отговори: „До самия край“.

 

Категории Акцент, ОбществоЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio