Кумицата на Цветанов също с луксозен имот на преференциална цена

Кумицата на Цветанов също с луксозен имот на преференциална цена

Още двама политици от ГЕРБ – Цецка Цачева и Вежди Рашидов, са се сдобили с апартаменти на специални цени

 

Заместник-министърката на спорта Ваня Колева, освен кумица на шефа на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, се оказа и негова съседка в лускозната сграда на фирма „Артекс“ – „Летера“, сочи разследване на „Свободна Европа“.

Колева е получила преференциална цена от фирмата строител също като Цветанов, става ясно от справка в Имотния регистър.

В „Къщата на буквите“ (както е известна „Летера“) Колева се е сдобила с апартамент от 231 кв. м, както и с гараж от 24.5 кв. м. За луксозното жилище кумицата на Цветанов е платила 665 000 лева, които е получила като кредит от ДСК.

​Това на практика означава, че за квадратен метър в лускозната сграда семейството на Колева е платило около 1340 евро.

Според представители на отдел „Продажби“ в Артекс сумите за квадратен метър в лускозните сгради на компанията (каквато е „Къщата на буквите“) варират между 2600 и 3500 евро за квадрат.

Апартаментът на Колева, който няма ВИП асансьор като този на кума й Цветан Цветанов, нито пък разполага с двоен самостоятелен гараж като неговия, е излязъл драстично по-скъп от този на шефа на ПГ на ГЕРБ.

Според проверката на Свободна Европа заместник-председателят на ГЕРБ е извършил сделка с недвижими имоти, в резултат на която е закупил апартамент в сграда на „Артекс“ на една четвърт от пазарната цена – за 627 евро на кв. м. За да се сдобие с имота, той е разменил с фирмата два от своите апартаменти в Изток и е доплатил 100 000 лева. Веднага след размяната негов бивш подчинен, а сега служител в държавната РВД, купува от Артекс имотите на цена, по-висока от апартамента на Цветанов.

В коментар по случая Цветанов заяви, че всичко е станало по законен начин и той не вижда нищо нередно в сделката за неговия апартамент. Междувременно прокуратурата започна проверка на случая след сигнал, получен от гражданско движение БОЕЦ и от Антикорупционния фонд.

Впоследствие се оказа, че още двама политици от ГЕРБ са купили апартаменти на по-ниски цени от пазарните, съобщиха сайтът „Бивол“ и неправителствената организация Антикорупционен фонд. Това са министърката на правосъдието Цецка Цачева и председателят на парламентарната комисия по култура Вежди Рашидов. Сделките са сключени през лятото на 2018 г. с фирмата „Артекс“.

Цачева се е сдобила с ново жилище на 27 юли 2018 г. – скоро след Цветанов, който купува апартамент на 12 юни. Сделката е сключена с фирма „Артекс Инженеринг“, свързана фирма с продавача по сделката на Цветанов „Артекс Инженеринг 2000-5“. Справка в имотния регистър показва, че Цецка Цачева и сестра й Ирина Цачева са придобили жилище от 199 кв. м и гараж от 20 кв. м на ул. „Юрий Гагарин“ 20 за 285 704 лв. На този адрес се намира луксозната сграда „Вселена“ на „Артекс“. Също там ден по-рано от Цачева жилище е купила фирмата на Рашидов „Рашидов пропъртис“. От данните в имотния регистър става ясно, че той е платил за апартамент от 112 кв. м 187 432 лв. Според източници на „Сега“ това не е първата сделка на Рашидов с фирмата, която строи фамилната му къща. Тя е купувала собственост и в друга сграда на „Артекс“ на ул. „Тинтява“. Пред други медии той коментира, че цената е такава, защото е купувал на зелено и вече инвестира само в имоти.

Правосъдният министър се появи веднага по bTV – точно както Цветанов ден по-рано ненадейно се яви пред камерите. Тя даде екзотично обяснение как го е купила. „Видях изкопа на мястото, поинтересувах се коя е фирмата и ги потърсих – без брокери, тъй като цената значително се увеличава“, разказа Цачева. Тя обясни, че със сестра си продали апартамент в Плевен: „Три поколения ще живеем в това жилище, продали сме другите имоти, с които сме разполагали, за да се сдобием с този апартамент. Не е малък, с три спални, ще имам само този имот, който все още не е обитаем.“

„Нотариалният акт, който бе цитиран, е за придобит от мен имот в груб строеж и преди акт 16. Цената, която се посочва, не е вярна. Сумата за имота е 4-цифрена в евро и за мен не е малка. Цената е над 600 евро на квадрат“, каза правосъдният министър, но отказа да отговори на „Сега“ колко точно струва жилището. „Тази цена, с която вие разполагате, е за груб строеж.“

На въпрос дали е купила жилището на преференциални цени, тя отговори: „Не мисля, че има преференция за мен, става дума за гражданско-правни отношения с фирмата, с която нямам категорично никакъв конфликт на интереси. Моята работа по никакъв начин не е била свързана с работата й“. Цачева обяви, че нямало връзка, че с Цветанов са клиенти на една и съща фирма и посочи като аргумент, че от 2017 г. имала предварителен договор с „Артекс“. Парите й били от спестявания и средства от много години назад, както и от продажбата в Плевен на две кантори, апартамент, гараж, наследствено жилище от родителите, земи и пр.

Цветанов също заяви, че няма притеснения. „Аз съм изряден български гражданин и съм го доказал. Никога не съм се крил”, заяви той и отрече луксозното жилище да е купено на занижена цена.

Това ръководство на държавното обвинение за втори път ще проверява апартаменти на Цветанов. През 2013 г. по искане на главния прокурор Сотир Цацаров беше направена данъчна ревизия на зам.-председателя на ГЕРБ и неговите близки. Накрая беше обявено, че проверките показали нарушения, но те били дребни и производството може да е само административно. Дори и за това обаче не беше дадена подробна информация.

 

 

Категории Акцент, ОбществоЕтикети , , , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio