Прокуратурата започва проверка за апартамента на Цветан Цветанов

Прокуратурата започва проверка за апартамента на Цветан Цветанов

Според зам.-председателя на ГЕРБ са спазени принципите на правото и „всичко е прозрачно“

 

Прокуратурата започва проверка на сделката за апартамента на лидера на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов. Това е съобщила говорителката на главния прокурор Румяна Арнаудова, цитирана от БНР. Тя е по сигнал на гражданското сдружение „Боец“.

Арнаудова обясни и какво предстои: „Обичайно се изискват документи, информация от Агенцията по вписванията, снемат се обяснения от продавачи, купувачи, прави се експертна справка за пазарната стойност на определен имот и се взема решение дали има извършено престъпление. Ако и КПКОНПИ са сезирани, вероятно и прокуратурата ще им възложи извършване на проверка, след което решаващото действие ще бъде на прокуратурата“.

За сделката на Цветанов съобщи вчера „Свободна Европа“ като уточни, че новият му апартамент се намира в луксозната кооперация „Летера“, известна като „Къщата на буквите“, на ул. „Латинка“ в столичния кв. „Изток“. Сградата е построена от фирма „Артекс“. За да придобие имота, Цветанов прехвърля на „Артекс“ две други свои жилища (от общо 190 кв. метра), две паркоместа и доплаща 100 000 лева.

Според документите, на които „Свободна Европа“ се позовава, данъчната оценка на имота, по която е извършена и замяната, е 386 654 лева за 315 кв. метра. Това включва апартамент от 240 квадрата, двоен гараж, предверие и асансьорна шахта. При тази цена на придобиване на апартамента, излиза, че квадратен метър струва 1227 лева (630 евро), а подобни имоти в други сгради на „Артекс“ се продават на цени от 2400 евро до 3000 евро, твърди още медията.

По повод публикацията Цветан Цветанов заяви, че е купил жилището, като е заменил други две и е доплатил 100 000 лева за разликата от 39 кв. метра в площта между предоставените апартаменти и новия имот. По думите му той е платил за допълнителната площ по 2564 лв. на квадратен метър. Зам.-председателят на ГЕРБ каза още, че заменените  жилища са в същия район, а доплащането е направил с комбинация от кредит и спестявания. Според него при сделката са спазени принципите на правото и „всичко е толкова прозрачно“.

 

 

Категории Акцент-2, ОбществоЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio