НОИ: Над 30% от пенсионерите ще получават по-ниски пенсии

НОИ: Над 30% от пенсионерите ще получават по-ниски пенсии

Около 31% от новите пенсионери ще по-ниска пенсия вследствие на напраената промяна в правилата в изчисляването от тази година. Това показват предварителните резултати от анализ на Националния осигурителен институт (НОИ). От това НОИ ще спести 9.1 млн. лева през тази година.   От тази година във формулата за изисляване на пенсия вече се пресмята само осигурителният доход на кандидата за пенсия, натрупан след 1 януари 2000 г. При пенсионната реформа от 2015 г. се реши от 2019 г. да отпаднат трите най-добри години преди 1997 г., а миналата година при обсъждането на бюджета на НОИ за тази година, се взе решение да отпаднат и годините до 2000 г.

Осигурителният институт е направил предварителен анализ въз основа на данни за 67 881 осигурени лица, на които е изпратил уведомителни писма, че им предстои да навършат изискуемите години за пенсия през 2019 г. “Изключването на доходите за 1997, 1998 и 1999 г. и налагането на ограничение върху крайната стойност на индивидуалния коефициент води до увеличение в размера на индивидуалния коефициент за 56.8% от обхванатите лица, без промяна остават размерите на индивидуалния коефциент на 11.9%, а при 31.3% се получава намаление в индивидуалния коефициент“, изчисляват от осигурителния институт.Ощетени биха били около 21 000 нови пенсионери.

От НОИ твърдят, че в бъдеще очакванията им били засегнатите да продължават да намаляват. В подкрепа на твърдението обаче няма цитирани цифри.

Предварителният анализ на данните сочи, че общият ефект от прилагането на промените е увеличение с 0.3% на средния индивидуален коефициент на хората, които биха могли да се пенсионират през 2019 година. Средното увеличение на индивидуалния коефициент е 4.3%. А средното намаление за хората с по-нисък индивидуален коефициент е 8.3%.

От гледна точка на бюджета на държавното обществено осигуряване, очакванията са промяната да доведе до намаление на разходите за пенсии с 9.1 млн. лв. за 2019 г., което е 0.09% от общия разход за пенсии. Разделена на броя на ощетените около 21 000 пенсионери икономията от 9 млн. лева прави около 428 лева на човек годишно или 35-36 лева на месец.

Към този момент намаление на размера на индивидуалния коефициент се наблюдава предимно при хора, които в периода 1997-1998 са се осигурявали за по-малък брой месеци на високи доходи, пише в анализа на НОИ.

По-рано в понеделник социалният министър Бисер Петков съобщи, че се прави по-детайлен анализ на отражението в промяната на пенсионната формула върху новите пенсии. В отговор на питане дали след обсъждането е възможно да има гратисен период за прилагането на промените, министърът припомни, че имаше гратисен период за промяната, приета през 2015 г. за отпадането на трите най-добри години от последните 15 преди 1997 г. Тогава беше решено те да отпаднат, но промяната влезе в сила от 2019 година.

През 2018 година, когато се подготвяше бюджетът за държавното обществено осигуряване за 2019 г., постъпи предложение от НОИ да се разгледа възможността да отпаднат и трите години от 1997 до 2000 година, като този вариант е обсъждан и 2014 г. по време на работата на консултативния съвет по пенсионна реформа, припомня „Медияпул“.

Да видим какво ще покажат данните на НОИ и тогава ще се прецени има ли основания нещо да се променя и дали тези опасения, които бяха изнесени от НОИ на база на симулацията, не се подкрепят от по-пълния анализ, посочи Бисер Петков.

Категории Акцент, Икономика, Общество, Финанси

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio