„Ла Скала“ отказа да получи финансиране от Саудитска Арабия

„Ла Скала“ отказа да получи финансиране от Саудитска Арабия

Италианската опера „Ла Скала“ е решила да върне над 3 млн. евро финансиране на Саудитска Арабия, пише „Ройтерс“.

Предложението от арабската страна включваше място за министъра на културата на кралството в борда на „Ла Скала“. То обаче беше силно критикувано от няколко организации за защита на човешките права и италиански политици.

Кметът на Милано Джузепе Сала, който също е член на борда на „Ла Скала“, заяви, че част от предложеното петгодишно споразумение за предоставяне на общо 15 млн. евро с министъра на културата на Саудитска Арабия е било депозирано в сметка без съгласието на театъра.

„Единодушно решихме да върнем парите“, каза Сала пред репортери след среща на борда, свикана за решаването на казуса да бъде ли прието финансирането или не. По думите му точно в момента поемането на този път не е възможно.

Вицепремиерът и лидер на крайнодясната партия „Лига“ Матео Салвини призова операта да отхвърли парите, докато президентът на региона Ломбардия – също член на „Лига“ – поиска артистичният директор Александър Перейра да бъде уволнен, припомня българското издание „Дневник“.

Саудитска Арабия многкратно е обвинявана в незачитане на човешките права и е под засилено международно наблюдение след убийството на саудитския журналист Джамал Кашогжи през октомври 2018 г.

Категории Акцент, Акцент-2, Конфликти, Планета

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio