Елена Йончева е водач на евролистата на БСП

Елена Йончева е водач на евролистата на БСП

 

След часове дебати Националният съвет на БСП избра деепутата Елена Йончева за водач на листата с кандидати за евродепутати за изборите през май. За Йончева са гласували 95 от участниците в закрития пленум, а за другия претендент Сергей Станишев – 75.

Този резултат, макар и с малка разлика, може да се тълкува като вот в подкрепа на линията, определяща политиката на Корнелия Нинова. Мотивът на партийния лидер Нинова и Изпълнителното бюро на БСП да издигнат непартиен кандидат за водач на евролистата е желанието да разширят подкрепата на предстоящите избори. Йончева е лансирана като „борец срещу корупцията“.

Засега не е известно на кое място в листата ще бъде президентът на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев, който също имаше много номинации от местните структури на БСП. По неофициална информация той е бил издигнат на 87% от местата, а зад кандидатурата му седят някои от ключовите преди лица на БСП като Георги Гергов, Михаил Миков – предишен лидер на лявата партия, Димитър Дъбов, Георги Пирински, Ангел Найденов и Атанас Мерджанов.

Преди това Станишев е поискал днес да бъде определено първото и второто място в листата и е обявил, че БСП трябва да е единна след това заседание, за да може да спечели изборите, както и че трябва да може да разчита на подкрепата на ПЕС на европейско ниво. Подкрепила го и Йончева, но Нинова и ръководството били против днес да се взема решение за мястото след водача в листата. Едно от условията на БСП за кандидати за евродепутати бе да защитават позиция против Истанбулската конвенция, което според социалистите е опит за отстраняването на Станишев, който защитава ратификацията й на европейско ниво. Според партийци имало много изказвания в подкрепа на Станишев. След гласуването той каза, че е поздравил Йончева, както и че ще направи всичко БСП да не тръгне „подскачайки на един крак към изборите“.

Окончателната подредба на листата трябва да е готова на 6 април. На избираеми места се очаква да бъдат Деница Златева, Петър Курумбашев, Момчил Неков, проф. Иво Христов и Румен Гечев. В листата ще участват и депутатите Петър Витанов и Димитър Данчев.

Целта на БСП е да спечели европейски избори и да се опита да предизвика предсрочни парламентарни избори, като за част от предизборната кампания се смята „напускането“ на Народното събрание. Според последни социологически проучвания разликата между ГЕРБ и БСП не е голяма, а целта на социалистите са шестима евродепутати при четирима в сегашния парламент.

 

Категории Акцент, ОбществоЕтикети ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio