Планират Източно-средиземноморския газопровод с подкрепата на САЩ

Планират Източно-средиземноморския газопровод с подкрепата на САЩ

Докато Гърция, Израел и Кипър се срещат в Ерусалим, Турция ще прави военноморски учения

 

В отговор на тристранната среща на върха следващата сряда в Ерусалим между Гърция, Израел и Кипър, с участието на държавния секретар на САЩ Майк Помпео, Турция обяви, че ще започне военноморски учения в същия ден край южното крайбрежие на средиземноморския остров и в част от изключителната му икономическа зона (ИИЗ), съобщава в. „Катимерини“, цитиран от Фокус.

По време на срещата на върха, която получи благословията на Вашингтон, гръцкият премиер Алексис Ципрас, кипърският президент Никос Анастасиадис и техният израелски домакин Бенямин Нетаняху се очаква да подпишат споразумение, което ще проправи пътя за изграждането на източно-средиземноморския газопровод за пренос на природен газ от Източното Средиземноморие до Европа.

Турция заяви, че учението ще се проведе на 20, 22, 25 и 27 март и е запазило широка зона на юг от Кипър, включително части от блокове 1, 7 и 8 на ИИЗ на острова. Изборът на зоната не изненадва, тъй като турският проучвателен кораб „Барбарос“ е активен в района.

Кипър, който е подал жалба до ООН за дейностите на Турция в района, продължава да се опасява от заявения от Анкара план за започване на сондаж за газ в южното крайбрежие на острова.

Срещата между тримата мъже идва и на фона на друг публичен спор между турския президент Реджеп Ердоган и Нетаняху.

Ердоган нарече Нетаняху „крадец, който ръководи Израел“ и „тиранин“.

Позовавайки се на обвиненията в корупция, преследващи израелския премиер, Ердоган попита: „Защо съдят него и жена му? За кражба“.

„Вие сте тиранин. Вие сте тиранин, който избива 7-годишни палестински деца“, добави той.

Нетаняху отговори в социалните мрежи, наричайки Ердоган „диктатор, който изпраща десетки хиляди политически опоненти в затвора, извършва геноцид срещу кюрдите и окупира Северен Кипър“.

„Диктаторът на Турция Ердоган атакува демокрацията на Израел, докато турски журналисти и съдии запълват затворите му. Каква шега!“, написа той. „Най-добре е да не се замесва с Ерусалим, нашата столица от 3000 години. Ердоган може само да научи от нас как да уважава всяка религия и да защитава човешките права“, заяви Нетаняху.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео ще посети Израел, Ливан и Кувейт следващата седмица, предвиждат се и преговори с лидерите на Кипър и Гърция в Йерусалим за енергийната сигурност в Средиземноморието, съобщава в същото време Държавният департамент, цитиран от БГНЕС.

В Кувейт държавният секретар ще търси засилване на сътрудничеството в отбраната, киберсигурността и търговията, уточни говорителят на ведомството Робърт Паладино. В Израел, където предстоят решаващи избори идния месец, той ще се срещне с лидерите на Кипър и Гърция, за да обсъди износа на природен газ в Европа, добавя Паладино.

 

 

Категории Акцент, ПланетаЕтикети , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio