„Напусналите“ депутати от „Воля“ осигуриха днес кворума в парламента

„Напусналите“ депутати от „Воля“ осигуриха днес кворума в парламента

Марешки заяви, че окончателното решение ще бъде обявено в сряда след разговори с ГЕРБ

 

След дадена почивка и повторен опит за преброяване с помощта на депутатите от „Воля“ парламентът успя да събере кворум от 125 народни представители. При откриването на заседанието в залата имаше 119 народни представители при необходими 121 за започване на заседанието. Освен депутатите от мнозинството от ГЕРБ и „Обединени патриоти“ се регистрира и почти цялата парламентарна група на „Воля“, които са общо 12 депутати.

Вчера лидерът на „Воля“ Веселин Марешки обяви, че напуска парламента, без да посочва изрични причини. „Това поставя управляващата коалиция ГЕРБ -„Обединени патриоти“ в зависимост от ДПС за провеждане на парламентарни заседания. Мнозинството има 122 гласа от необходимите 121 за провеждане на заседание.

Преди близо месец депутатите от БСП напуснаха парламента и управляващите досега зависеха от „Воля“. Без групата на Марещки заседания не могат да се провеждат, тъй като депутатите от ДПС участват в работата на парламента, но не се регистрират сутрин.

Правим тази крачка, за да свалим на земята новите политически измамници, коментира пред БНТ днес Веселин Марешки мотивите си за напускане на парламента. Той повтори, че окончателното решение ще бъде обявено в сряда след разговори с ГЕРБ.

Марешки обясни, че иска от най-голямата партия в коалицията да му кажат дали ще продължават да приемат безотговорните действия на техните партньори от „Обединени патриоти“. Той вижда три потенциални сценария оттук нататък – „лъсване на коалицията „ДПС – Обединени патриоти“, формиране на нова коалиция – БСП, ДПС и „Обединени патриоти“, и предсрочни избори.

Лидерът на „Воля“ обобщи, че никой от вариантите не е добър за страната и това била причината от неговата партия да не са достатъчно крайни. Според него дневният ред на обществото не е дали „Воля“ ще се регистрира, а дали се спазват политическите обещания. Той допълни, че не може да играе ролята на „златния пръст“.

 

 

Категории Акцент, ОбществоЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio