Без дебат Народното събрание избра Бойко Атанасов за шеф на КФН

Без дебат Народното събрание избра Бойко Атанасов за шеф на КФН

С ускорена процедура и без дебат депутатите одобриха Бойко Атанасов за нов председател на Комисията за финансов надзор (КФН).

Атанасов беше единствената кандидатура. Той е номинация на „Атака“, а името му е свързвано основно с ДПС депутата Делян Пеевски. До момента той беше заместник-председател на КФН с ресор надзор на инвестиционната дейност. Преди това беше за кратко заместник-министър на финансите, както и управител на Националната агенция по приходите (НАП).

Кандидатурата на Атанасов премина през одобрение на комисията по бюджет и финанси към Народното събрание. Там той получи пълна подкрепа от ГЕРБ. По време на изказването си председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова от ГЕРБ изказа съжаление, че  „Атака“ са я изпреварили за номинацията на Атанасов. По думите й тя познавала отличната му работа още от времето, когато самата тя е работила в приходната администрация, и допълни, че би се подписала под кандидатурата му „с две ръце“, ако не е била внесена от колегите й депутати. „Това е един прекрасен кандидат, с големия си административен опит на ръководител, с визия и стратегия“, каза тя.

След избора си от Народното събрание Атанасов се обяви за широко предварително обсъждане на системата бонус-малус при автомобилното застраховане. Атанасов изрази надежда екипът на КФН да бъде запълнен в пълния състав и уточни, че към този момент има идеи за нов заместник-председател, но няма крайно решение по темата.

Атанасов каза още, че се ангажира КФН да повишава финансовата грамотност на потребителите, да работи напълно прозрачно, да предлага повече дигитални услуги и да бъде в непрекъснат диалог с поднадзорните лица, застрахованите, осигурените и клиентите на инвестиционните посредници.

До необходимостта от нов председател се стигна, след като досегашният Карина Караиванова подаде оставка и от 1 март 2019 г. се присъедини към екипа на Европейската банка за възстановяване и развитие.

Категории Акцент, Пари, Финанси

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio