Британските депутати отново отхвърлиха сделката за Брекзит

Британските депутати отново отхвърлиха сделката за Брекзит

Вече е почти сигурно, че Великобритания ще поиска от ЕС отсрочка за Брекзит, прогнозира Би Би Си

 

Британският парламент отхвърли отново споразумението на премиера Тереза Мей с ЕС за Брекзит. При този категоричен отказ на депутатите да одобрят споразумението те ще трябва да дадат гласа си за това дали Великобритания да излезе от ЕС без сделка.

То бе редактирано в понеделник вечер според исканията на Лондон за промени в т.нар. предпазна клауза за Северна Ирландия. Въпреки това обаче британските депутати не одобриха сделката и я отхвърлиха отново, и то решително, както го сториха и на първото гласуване на 15 януари.

391 депутати гласуваха против споразумението, 242 го подкрепиха, което е малко повече от предишния вот, но твърде недостатъчно, за да поиска Мей трето гласуване на сделката.  В зависимост от резултата от вота дали Великобритания да излезе без сделка, може да им се наложи да се произнесат и по въпроса дали да се иска отсрочка за заявеното напускане на ЕС на 29 март.

Великобритания няма да получи преходен период след Брекзит без сделка, която да бъде ратифицирана от британския парламент, предупреди минути преди вота в британския парламент Мишел Барние – преговарящият за Брекзит от Европейската комисия.

Планът на премиера Тереза Мей за излизане на Обединеното кралство от ЕС на 29 март претърпя огромно поражение днес, тъй като това е вторият ключов вот по споразумението за Брекзит, който парламентът отхвърля.

Камарата на общините на британския парламент отхвърли сделката за Брекзит с голямо мнозинство и на 15 януари.

Мей договори текст от близо 600 страници след дълги месеци преговори и отхвърлянето му поставя въпроса за оцеляването й начело на правителството.

След вота Тереза Мей заяви, че ако утре (сряда) Камарата подкрепи варианта за излизане със сделка, в четвъртък ще има гласуване дали да се отсрочи датата за Брекзит, сега предвидена за 29 март.

Ако парламентът гласува за отсрочка, то правителството ще се опита да преговаря с ЕС за датата за излизане.

Вече е почти сигурно, че Великобритания ще поиска от ЕС отсрочка за Брекзит, обобщава Би Би Си.

Същевременно лидерът на лейбъристите Джереми Корбин обяви, че сделката за Брекзит е мъртва и е време за общи избори.

Докато течаха дебатите в парламента и гласуването, пред сградата имаше протести на привърженици на Брекзит и на привърженици на оставането в ЕС.

 

Категории Акцент-2, ПланетаЕтикети

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio