Европейският парламент ще гласува за прекратяване на преговорите с Турция

Европейският парламент ще гласува за прекратяване на преговорите с Турция

Европейският парламент ще гласуват предложение, с което да призоват Европейската комисия да преразгледа отношенията с Турция и да повторят настояването си за официално прекратяване на преговорите с Анкара за присъединяване. Лошите показатели на Турция по отношение на спазването на правата на човека, правовата държава, свободата на печата и борбата с корупцията продължават да будят загриженост, се посочва в текста. Евродепутатите ще приветстват решението на Турция за официална отмяна на извънредното положение, въведено след неуспешния опит за преврат през 2016 г.

Предвид значителното политическо и демократично отстъпление през последните години евродепутатите се очаква да призоват ЕС да премине от преговори с Анкара към „ефективно сътрудничество“ според черновата. Документът ще бъде гласуван в сряда.

Също утре европарламентът ще обсъди въпроса със съставянето на „черен списък“ на ЕС за държави със слаби правила срещу прането на пари и финансирането на тероризма. Миналата седмица Съветът на ЕС единодушно отхвърли списъка, предложен от Европейската комисия.

Евродепутатите ще обсъдят и предложение на Русия да бъдат наложени допълнителни санкции от ЕС, ако Москва продължава да нарушава международния ред.

Групата на Европейската народна партия изрази подкрепа за призива, залегнал в незаконодателната резолюция, докато групата „Европа на народите и свободата“ защити обратното виждане – че санкциите срещу Русия трябва да отпаднат. В черновата на резолюцията, цитирана от „Дневник“, се препоръчва преразглеждане на споразумението за сътрудничество с Русия в области от общ интерес като борбата с тероризма и измененията в околната среда.

По-близки отношения с ЕС биха били възможни само ако Русия приложи изцяло споразуменията от Минск и започне да спазва международното право, пише в текста. През декември миналата година Съветът на ЕС удължи икономическите санкции срещу Русия до 31 януари 2019 година. Резолюцията ще бъде гласувана утре.

Категории Акцент-2, Конфликти, Планета

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio