Милчо Левиев отказа да стане почетен гражданин на Пловдив

Милчо Левиев отказа да стане почетен гражданин на Пловдив

Известният джазмен Милчо Левиев отказа до приеме званието „Почетен гражданин на Пловдив“. Той изпрати специално писмо до кмета на града Иван Тотев и до „всички, до които това писмо се отнася“. В него музикантът изразява обидата си от общинската администрация. Той подчертава, че винаги е подкрепял кандидатурата на Пловдив за Европейска столица на културата и се е борил за нея, а дори не е бил поканен за откриването й.

Левиев посочва и причината за своя отказ: „След избирането на Пловдив за Европейска столица на културата същата община прави всичко друго, освен да се отнася към мен почетно, камо ли почтено“. 

Музикантът е разочарован и от факта, че общината не го уважила и за неговия 80-годишен юбилей: „Вашето и на администрацията Ви отношение лично към мен е като към НЕпочетен гражданин. Твърдо не одобрявам Вашата администрация и се страхувам за вредите, които тя нанася на пловдивската култура, затова официално се отказвам от званието почетен гражданин на Пловдив“, пише още Левиев.

Община Пловдив от своя страна изрази съжаление за реакцията на Милчо Левиев. В отговора се казва, че 80-годишнината на маестрото е била почетена с голям концерт на 10 ноември 2017 г., като община Пловдив е платила наема и озвучаването на залата, както и нощувките на музикантите. „Милчо Левиев никога не е кандидатствал лично с проекти, но неговото Сдружение за култура и образовение Милчо Левиев всяка година печели финансиране в размер на 10 000 лв. Дори в тазгодишния културен ациима спечелени проекти за 15 000 лв.“, подчертават от общинската администрация.

Снимка: БНР

 

Категории Общество, ЦивилизацияЕтикети ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio