Банов: Частната собственост върху къщите-паметници е проблем

Банов: Частната собственост върху къщите-паметници е проблем

„Разрухата в много от къщите – паметници на културата се дължи на факта, че огромната част от тях са частна собственост. В съвременното общество частната собственост е неприкосновена и това е един много сериозен въпрос, свързан с опазването на културното наследство, откъдето произтича същинският проблем.“

Това заяви министърът на културата Боил Банов на специална пресконференция във връзка с излезлия вчера одит на Сметната палата, който изнесе сериозни пропуски в опазването на сградите-паметници на културата.

Според министъра проблемите в опазването на тези сгради е 50-годишен.

 

„Очакваме да бъде внесен официално проект за промяна на Закона за културното наследство от Сдружението на общините, защото те са изпълнителите. Ние подкрепяме с две ръце една промяна, за да направим тази процедура много по-опростена и ясна“, посочи министърът. Той благодари на Сметната палата, но не е съгласен, че не са правени проверки. Напротив, имало случаи един обект да е проверяван многократно. Банов припомни също така, че бюджетът за паметниците на културата е увеличен повече от два пъти, като са повишени и заплатите на служителите.

Министърът подчерта, стратегия за култура, която включва културното наследство и опазването му, вече е публикувана в сайта на министерството.

Категории Акцент-2, ЦивилизацияЕтикети , ,