Борисов подготвя връчването на АЕЦ „Белене“ на „Росатом“

Борисов подготвя връчването на АЕЦ „Белене“ на „Росатом“

Кабинетът на Бойко Борисов се подготвя ударно да връчи изграждането на рестартирания наскоро проект за атомна централа в Белене на руския монополист „Росатом“. На втория ден от посещението на руския министър-председател Дмитрий Медведев в България българският вицепремиер Томислав Дончев обяви в интервю за Би Ти Ви, че АЕЦ „Белене“ няма как да бъде завършено без „Росатом“. Този месец ще започне процедурата за търсене на инвеститор.

Руския монополист в атомното строителство обяви в понеделник, че е готов да участва в конкурс за възобновяване на строителството на българската атомна централа „Белене“ наравно с други претенденти и е способна да завърши изграждането в кратки срокове. Генералният директор на „Росатом“ Алексей Лихачов е в състава на придружаващата Медведев делегация.

Според Дончев Сърбия и Северна Македония също проявявали интерес към проекта. „Собствеността на дружеството, което ще се образува като резултат от процедурата, ще има три основни компонента. Единият ще е на българската държава на база оборудването, което вече притежаваме. Вторият ще е за стратегическия инвеститор – този, който ще доинвестира свежи пари. Имаме амбицията да има още един дял, който ще е за всички останали заинтересовани. Вече две балкански страни – Македония и Сърбия, проявиха принципен интерес към участие в проекта. Те биха могли да бъдат съдружници в този трети компонент“, обясни Томислав Дончев.

Междувременно пред „Нова телевизия“ енергийният министър Теменужка Петкова обясни, че реакторите, които стоят в найлони, по думите на премиера Бойко Борисов, на площадката за АЕЦ „Белене“ не остаряват като технология, а са направени по най-съвременната и най-сигурната технология. „Към настоящия момент притежаваме оборудване, което е платено, площадка, която е лицензирана, притежаваме и огромна част от документите, свързани с лицензирането на този проект, така че са налице всички предпоставки да бъде направен опит този проект да бъде реализиран на пазарен принцип“, каза министърът, цитирана от „Дневник“. Петкова не пропусна да спомене, че според последните изследвания на БАН площадката е с най-ниския риск от земетресения в цялата страна.

„Ситуацията днес е много по-различна от тази, която беше през 2012 г. , когато беше взето решение за спиране на проекта. Тогава беше налице и тази финансово-икономическа криза, която не даде възможност за намиране на най-добрия финансов модел за реализация на проекта“, каза още тя.

До броени дни България щяла да обнародва поканата за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ „Белене“. Петкова още веднъж изреди проявения към момента интерес от компании – китайската CNNC, „Фрамaтом“, корейската хидро-атомна корпорация, „Дженерал електрик“ и „Росатом“. „Всички тези заявки, които се правят в момента, говорят за това, че към този проект, при тези условия, които сме обявили, е налице такъв интерес“, обясни тя.

 

 

 

Категории Акцент, Икономика, Общество, Пари, Политика

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio