Година след отравянето на Скрипал: Има поне още петима заподозрени

Година след отравянето на Скрипал: Има поне още петима заподозрени

Снощи Москва обвини Лондон в „безпрецедентна очерняща кампания“ срещу руското посолството

 

Днес се навършва една година от отравянето с нервнопаралитичното вещество „Новичок“ на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в английския град Солсбъри.

Трима служители на руското разузнаване официално бяха обвинени от британските власти, които смятат, че зад покушението стои Кремъл. Според скорошни публикации в британската преса има поне още петима заподозрени и скоро може да се появят още имена, предава БНР.

Двама служители на руското военно разузнаване бяха заподозрени за нападението от 4 март миналата година. Те са идентифицирани като Александър Мишкин и Анатолий Чепига. Съвсем наскоро се появи и трето име – това на Денис Сергеев, за когото се смята, че е замесен и в опита за отравяне на българския бизнесмен Емилиян Гебрев в София.

Снощи руското посолство в Лондон излезе с декларация, че една година след инцидента в Солсбъри британските власти все още не са представили официално обяснение за случилото се, нито пък доказателства за руска намеса. „Вместо на резултати от разследването ние ставаме свидетели на безпрецедентна и добре обмислена очерняща кампания в британските медии срещу посолството и лично срещу посланика“, се казва в декларацията.

Преди няколко дни къщата на Сергей Скрипал официално бе обявена за напълно обеззаразена. Междувременно стана известно, че шефът на полицията в графство Уилшър, където се намира Солсбъри, е нямал представа, че в града живее бивш руски шпионин. Киър Причард заявява за вестник „Гардиън“, че основен дълг на полицията е да защитава гражданите и тя би трябвало да е уведомена за хора като Скрипал.

Категории ОбществоЕтикети , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio