Столтенберг: Не искаме нова Студена война

Столтенберг: Не искаме нова Студена война

„Ние не искаме да има нова Студена война, затова призоваваме Русия да спазва този договор. Защото ракетите, които разполага Русия, може да достигнат европейските градове и да бъдат използвани във въоръжен конфликт. Но трябва да бъдем подготвени и за свят без този договор – свят, в който Русия може да разполага своите ракети“. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг след срещата си с премиера Бойко Борисов в София.

По думите му в такъв несигурен свят трябва да се инвестира повече в сигурност. „Затова приветствам, че България е започнала да инвестира повече в отбрана. Също така страната заяви готовност да отчита всички разходи и да достигне 2% от БВП за отбрана“, посочи Столтебнерг.

 

Той изказа благодарност към Борисов за ключовата роля и подкрепата на процеса, който доведе до членството на Северна Македония в НАТО.

Българският премиер от своя страна поясни, че поканата към Йенс Столтенберг е отпреди месеци, още преди да се знае, че премиерът на Русия Дмитрий Медведев ще идва на посещение на 4 март.

„Искаме и търсим диалог с Русия, но в същото време трябва да сме максимално силни, за да можем да сме с превес в разговора“, подчерта премиерът.  „България не само не е троянският кон на Русия в НАТО, но България е от най-дисциплинираните, лоялни членове на НАТО. Това е оценката, която те сами са ни поставили“, каза още Борисов.

По думите му това, че парламентът е взел решение за модернизиране на армията с нов многоцелеви самолет, кораби и бронирани машини, изважда България на съвсем различно ниво в НАТО.

Категории Акцент, ОбществоЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio