Тръмп и Ким Чен Ун не подписаха „Ханойската декларация“

Тръмп и Ким Чен Ун не подписаха „Ханойската декларация“

В документа трябваше да се даде определение на понятието „ядрено разоръжаване“ и да се заложат конкретни стъпки за изпълнение

 

Американският президент Доналд Тръмп и севернокорейският лидер Ким Чен Ун не постигнаха споразумение след втората си среща в Ханой. От Белия дом заявиха, че преговорите ще продължат в бъдеще, предаде БНТ.

Двамата лидери напуснаха срещата в отделни коли и без церемония по подписването на т. нар. „Ханойска декларация“ след сутрешната среща при закрити врата. По график трябваше да има работен обяд и церемония по подписването, но те бяха премахнати от програмата в последната минута, като от Белия дом отказаха да дадат повече информация за промените в графика.

Разговорите между американския президент Доналд Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен Ун бяха подновени рано тази сутрин в Ханой. И двете страни изразиха надежда за подобряване на отношенията между САЩ и КНДР и за напредък по ключовия въпрос за ядреното разоръжаване на Корейския полуостров. Срещата на четири очи продължи малко над 30 минути.

„Няма бързане, няма бързане, никакво. Просто искаме да постигнем добра сделка. Председателят Ким и аз искаме добро споразумение. Скоростта не е важна“, коментира Тръмп.

„Положихме много усилия. И решихме да дойдем в Ханой, да седнем заедно и да се получи този чудесен диалог. Нека ви уверя, че ще дам всичко от себе си, за да има добър резултат в края на деня“, заяви Ким.

Тръмп и Ким се срещнаха още вчера във виетнамската столица за първи кратък кръг от преговори, последван от вечеря. И двамата изглеждаха в приповдигнато настроение, а Тръмп каза, че е доволен от хода на преговорите въпреки критиките, че не напредват достатъчно бързо.

Вторият ден от ключовия диалог между Вашингтон и Пхенян продължи с разговори в разширен формат, които продължиха няколко часа. Според дипломатически източник Тръмп и Ким трябваше да подпишат документ, наречен „Ханойска декларация“. В него трябваше да се даде определение на понятието „ядрено разоръжаване“ и да се заложат конкретни стъпки, които двете страни трябва да изпълнят за постигането му.

Това бе втората среща между двамата лидери, като първата се проведе преди по-малко от година.

Категории ПланетаЕтикети ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio